Bár a felügyelet és a Krónika által megkérdezett elemző is arra figyelmeztet, hogy nem szabad évről-évre hasonlítani a hozamokat, hanem hosszú távon kell nézni a befektetéseket, a várható – és a kormány által is vázolt – gazdasági növekedés alapján jó eredmény valószínűsíthető a pénztáraknál.
Folytatódott a magánnyugdíjpénztárak 2009 év eleje tartó hozamnövekedése – mondta a PSZÁF adatai alapján a Portfolio.hu elemzője. Szabics Zsolt úgy látja: egyértelműen a tagok előnyére vált a tavaly életbe lépett választható portfolió rendszer, vagyis az, hogy a tagok aszerint dönthetnek pénzük befektetéséről, hogy még hány évet kell dolgozniuk a nyugdíjig.

`Értelemszerűen a növekedési portfoliók hoztak a legjobban, van, amelyik 45 százalékot ért el. A gyengébben teljesítőknél találunk olyan pénztárt, amelyik 15 százalék körüli eredményt hozott, azonban ez az érték is jóval meghaladja az átlagos inflációt mondta Szabics Zsolt. – 2008-ban, a válság kitörésekor nagyon súlyos leértékelődés érte mind a magyar, mind a nemzetközi piacokat, és utána volt egy nagy felívelés. Nem arról van szó, hogy mögöttes vagyonkezelői érdek mozogna, egyszerűen a piacok mozgásának megfelelően alakulnak a hozamok is. Ezeket az adatokat nem szabad egymással összehasonlítani. Ha hosszabb távon gazdasági növekedés lesz, akkor a következő években is kedvező hozamokat hozhatnak a pénztárak.`

A magánnyugdíjpénztárak tizenkét éve működnek, az Orbán-kormány október közepén jelentette be, hogy a gazdasági helyzetre tekintettel, november elsejétől tizennégy hónapra elvonják a pénztártagok befizetéseit, az eddig a pénztárakhoz utalt havi átlag nyolc százalékot. Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott azt is hangsúlyozta: az állam feladata a tagok pénzének védelme, mivel az veszélyben van a magánnyugdíjpénztáraknál. `A magyar emberek befizetéseinek egy része elveszett. Senkit nem lehet rákényszeríteni arra, hogy a tőzsdén kockáztassa a nyugdíjforintjait` mondta.

A magánnyugdíjpénztárak ügyében egyelőre tehát nem látni tisztán, mint ahogy azt sem tudni: mi történt a Vám-és Pénzügyőrség dolgozóinak 2010-es befizetéseivel. Lapinformációk szerint ugyanis a járulékokat levonták ugyan, az összeg azonban eddig nem jelent meg a dolgozók magánnyugdíjpénztári számláin. Megkeresésünkre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél egyelőre nem erősítették meg, hogy vizsgálnák az ügyet, Sipos Jenő, a VPOP szóvivője pedig délutánra ígért részleteket.Forrás: MTI