`Napjainkban az egyházi közösség folyamatos megpróbáltatásoknak és szenvedéseknek van kitéve, ami miatt szükség van a megtisztulásra és a reformokra` hangsúlyozta XVI. Benedek a papok által kiskorúakon elkövetett szexuális visszaélésekre utalva. A pápa üzenetében Carlo Borromeót követendő példaként említette, aki nekilátott a katolikus egyház reformjának a helyes útra terelve annak tevékenységét, és aki egész életében a fő evangéliumi erényeket, a szegénységet, az alázatot és a lelki tisztaságot tartotta szem előtt.

A katolikus egyházfő arra bátorította és a papokat és a diakónusokat, hogy életük legyen a szentekéhez hasonló, és ne féljenek a Jézus Krisztusba vetett bizalmon alapuló szeretettől, hiszen Krisztus volt az, akiért Carlo Borromeo is kész volt mindent feláldozni.

A katolikus egyház az utóbbi évek legsúlyosabb válságát éli azóta, hogy 2009 novemberében Írországban napvilágot látott egy jelentés, mely a papok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények sorát tárta fel, valamint az Egyesült Államokban, Belgiumban és XVI. Benedek szülőföldjén, Németországban is hasonló botrányok pattantak ki.Forrás: MTI