Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának írt levelükben a Malév-dolgozók kifogásolják: az ellenőrzések során a biztonsági alkalmazottak kézmarokkal, durván, bántó módon fogdossák a pilóták és utaskísérők nemi szerveit, és további megalázó motozásokra is sor kerül. Mint írták, előfordul az is, hogy az illemhelyre viszik be a dolgozókat, ahol derékig felhúzatják a stewardessek szoknyáját, majd `megalázó módon, egyértelműen, kimondottan a nemi szervek jobb megfigyelhetősége érdekében tangájuk mélyebb behúzására szólítanak fel légiutas-kísérőket`.

Az Index közlése szerint a pilóták és légiutas-kísérők sérelmezik a vizsgálatokat övező, minősíthetetlen hangnemet is. Többször fenyegették őket azzal, hogy ha nem viselkednek jól, kapnak egy kis tapogatást. Fenyegették már őket azzal is, hogy bevonják a reptéri azonosító kártyájukat.

A dolgozók panaszaira a biztonsági szolgálat vezetőjétől az a válasz érkezett, hogy a `nemi szervek kézzel történő, markáns vizsgálata` szabályszerű munkaköri kötelességük. A történtek miatt az egyik érintett honlapot indított és már tizenkilenc írást közölt a megalázás különböző eseteiről – olvasható a cikkben.

Az ombudsmani hivatal sajtóosztályán közölték: megkapták a levelet, és egyelőre azt vizsgálják, hogy egyáltalán Szabó Máté jogkörébe tartozik-e az eset. Ha igen, akkor az ombudsman hivatalból eljárást fog indítani az esettel kapcsolatban – jelezték.
forrás és teljes cikk: mr1.hu