A hosszabb idő után az űrből visszatérő asztronautáknál a kutatók megfigyelték, hogy az izmok leépülése akár életveszélyessé is válhat. Az űrhajósok ezért napi 5-6 órát töltenek erőteljes és fokozott testedzéssel, de ezzel az izomzat leépülése és a csontrendszer átalakulása legfeljebb csak késleltethető. A kutatók ezért most egy olyan ruhával kísérleteznek, amely a földi gravitációt utánozva fejtől lefelé egyre erősebb húzóerőt fejt ki viselőjére olvasható az Acta Astronautica űrhajózási szakfolyóiratban a BBC tudósítása szerint.

Az új ruha a Mir egykori orosz űrállomás kötelező viseletéhez, a pingvinöltözékhez hasonlít. Ez a nem éppen kellemes viselet egy derékszíjból és a lábakhoz, valamint a vállakhoz erősített rugalmas pántokból állt, és ezeknek feszítésével utánozták a földi gravitációt. A pingvinruha azonban csak két ponton feszítette az izmokat, a gravitáció viszont egyenletesen hat az egész testre magyarázta Dava Newman, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársa. A speciális, rugalmas anyagból készült kezeslábast a gravitációnak megfelelően képezték ki, azaz míg a vállak csak a fejet tartják, a derékra már az egész törzs, a bokákra pedig szinte az egész test nyomása nehezedik.

A fejlesztés következő szakaszában az űrben is szeretnék kipróbálni a ruhát. A kutatók azonban azzal is tisztában vannak, hogy az űrhajósok visszajelzései ellenére az öltözék viselésének kedvező hatásait csak a legalább hat hónapig tartó űrutazásoknál lehetne kimutatni.
forrás: mr1.hu