Csütörtökön délután a Kodály Zoltán utca végénél zajló útépítés folyamatait szemléltük meg. Kint jártunkkor megtudtuk, hogy szombaton az aszfalt kopóréteg bedolgozása a Kodály Zoltán utca teljes szakaszán megvalósult. A Királyszék utca végénél lévő kőfal rész kibontása a múlt héten kezdődött meg és jelenleg is folyamatban van. Ezen a szakaszon zajlik a bekötő út útalapjának készítése is.

Az utat két oldalról betonszegély határolja, melyek 15 centiméter magasak, helyenként süllyesztéssel. A süllyesztésekre azért van szükség, hogy a gépjárművek akadály nélkül tudjanak közlekedni az út mellett található telkekhez. Azt is megtudtuk, hogy a játszótértől a Királyszék utcáig, a kőfal mentén az úttal párhuzamosan egy járda is meg fog épülni.

Az utat két oldalról csapadékvíz elvezető árkok fogják határolni. A kőfalhoz közelebb lévő csapadékvíz elvezető árok, a Korona utca és a Királyszék közből érkező csapadékvizet gyűjti össze és ezt egy TB elemen keresztül vezeti át a Kása erdő mellett futó városi csapadékvíz elvezető árokba. Jelenleg ezen csapadékvíz elvezető kiépítése folyik, melynek mélysége körülbelül 1 méter, melybe jelenleg kerülnek elhelyezésre a mintegy 50 centiméter magas betonbéléstestek. A betonelemek egy homokos kavicságyra kerülnek elhelyezésre.

Az út lejtése egyoldali lesz, azaz a kőfaltól a Kása-erdő irányába fog lejteni és a süllyesztett betonszegély részeken, úgynevezett surrantókon keresztül a csapadékvíz elvezetőbe vezeti a vizet. Ez, az utat a Kása-erdő felől határoló zárt csapadékvíz-elvezető már el is készült, a kőfal felőli rész kivitelezése pedig a hétvégére fejeződik be.

Mohai Viktor