Az M5-ös autópálya 156,5 km hosszú szakaszának fenntartását speciálisan a télre felkészített gépjárművekkel végzi el az AKA Zrt. és az A-WAY ITE Zrt. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját tulajdonú gépjármű, hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint tizenegy bérelt gép segítségével látják el.

Taskovics Attila, az A-WAY ITE üzemeltetési igazgatója kihangsúlyozta, hogy a folyamatos közlekedés biztosítása érdekében rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton. Napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. A sztrádán található meteorológiai állomásaikról ötpercenként kapják meg az időjárás aktuális adatait, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatokat küld. Mindezek mellett még jegesedés-előrejelző rendszerük is van, továbbá két kilométerenként segélykérő telefonok találhatók a teljes szakaszon.

Az AKA Zrt. az eseményen hangsúlyozta, hogy a téli időszakban fokozottan kell figyelni az autópályán való közlekedésre. Mielőbb vizsgáltassuk át az autónkat és szerezzünk be téli gumit, továbbá fokozottan ügyeljünk a kötelező követési távolság és a közlekedési szabályok betartására. Az AKA Zrt. 14 év üzemeltetési tapasztalattal a háta mögött továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a gépjárművel utazók akadálymentesen és biztonságos körülmények között közlekedhessenek az M5-ös autópályán.Forrás: szegedma