A `70-es és `80-as években az idős embereket kereste fel gyűjtőmunkája során az óvónő, akik felidézték azt a kincset, amelyet még gyermekkorukból őriztek. A mondókákat, mozgásos játékokat, tapsikolókat és kitalálós játékokat úgy `lopták be` az óvoda falai közé, a hivatalos román hatalom csak a többségi nemzet kultúráját kívánta terjedni látni. Az ünnepekhez kapcsolódó népszokások sírva fogadták az idősek, amikor a gyerekeken keresztül `lopták vissza` a magyar kultúrát a magyarlakta településekre.

Kelemen Magdolna elmondta: ma már számos alkalommal tartanak játszóházat, amelyet a parajdi sóbánya tiszta, gyógyhatású levegőjében a kicsik gyógyulására is szerveznek. A vásárhelyi találkozásra a köteten kívül sok, saját készítésű népi játékot hoztak magukkal, és kolléganője segítségével a gyakorlatban is megtapasztalhatták az est résztvevői: hogyan is működnek a círógatók.

Az esten részt vett Spissák Lajosné, a Mária Valéria Keresztény Óvoda nyugalmazott vezetője, aki elismeréssel szólt erdélyi kolléganője gyűjtőmunkájáról. Az est házigazdája, a Tiszta lap Egyesület vezetője és a város határon túli kapcsolatokért felelős tanácsnoka bejelentette: az általa vezetett szervezett minden vásárhelyi óvoda számára egy-egy példányt megvásárol az összes vásárhelyi óvoda számára.Az est résztvevői a parajdi vidéket, a sóbányát, valamint a parajdi óvodában folyó munkát a vendégek hozta videofelvételek segítségével ismerhették meg, a szerzővel dr. Berényi Károly és Farkasné Czeller Éva só-terepeuta beszélgetett.
Arnay