A kilenc halálos áldozatot követelő katasztrófát követően, egy hét alatt már megépítettek egy 620 méter hosszú, talpazatánál 25 méter széles és 5 méter magas, koronájánál 6 méter széles gátat, amely kettészelte az iszappal elöntött települést. A védmű összköltsége akkor meghaladta a 115 millió forintot.

A már fűmaggal bevetett töltésoldalú, bazaltkövekkel megerősített gát megépítése miatt a polgármesteri hivatal és templomdomb, valamint a Torna-patak közötti Kossuth és Malom utcában tíz házat kellett elbontani, mert egy esetleges újabb iszapömlésnél visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna Kolontárt.

A már megépült gáthoz hasonló paraméterű védmű építési költsége mintegy félmilliárd forint lesz, és azt a sérült tározót üzemeltető cégnek, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek kell állnia, vagy kiviteleznie. A nyomvonalak kijelölése már megtörtént, a tervek keddre elkészülnek, és még a hétvége előtt megkezdik a töltés alapozását – mondták az MTI tudósítójának vízügyi szakemberek Kolontáron, az építendő gát helyét megmutatva.

Az év végéig elkészülő védmű négy funkciót tölt majd be: meggátolja, hogy egy esetleges, újabb iszapkitörés esetén elöntse Kolontár és Devecser, valamint Somlóvásárhely lakott és mezőgazdasági területeit, összefogja a csurgalék-vizeket és szabályozott medrekben kiengedi. Az építmény a talpazatánál 25 méter széles, 4 méter magas, koronájánál 5 méter széles lesz, s esetleg – megfelelő szigetelés után – egy új, záraz technológiai veszélyes hulladéktározóvá is át lehet alakítani – magyarázták. Szakemberek véleménye szerint a védmű a legsúlyosabb havaria-helyzetben is védelmet nyújt a környéken élőknek, és nagyban befolyásolja a helyiek maradásról vagy költözésről hozott döntését.

Egy hónappal ezelőtt, október 4-én délután mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag öntötte el a három települést. Magyarország legsúlyosabb ipari és ökológiai katasztrófája során kilenc ember meghalt, 150-en égési sérülést szenvedtek, 400 ház megsérült, vagy lakhatatlanná vált, 40 utca lett hetekig járhatatlan. A katasztrófahelyzet miatt a kormány három megyére kiterjedően év végéig meghosszabbította a veszélyhelyzet kihirdetését. A környezetvédelmi államtitkár szerint a kár több tíz milliárd forint, de a vörösiszappal elöntött területen 25-30 évig lehet majd érzékelni a pusztítás utóhatását a növényzetben és a Marcalban, illetve a Torna-patakban.

forrás: MTI