A törvényjavaslat célja, hogy a magyar szabályokat hozzáigazítsa az uniós szabályokhoz.
Az eddigi szabályokhoz képest a javaslat markánsan elkülöníti a személy- és vagyonvédelmet, a vagyonvédelmi rendszereket tervező és szerelő vállalkozásoktól, személyektől, illetve a magánnyomozóktól.

A személy- és vagyonvédelmet végzők a következő szakképzettség alapján dolgozhatnak: biztonsági őr, testőr, vagyonőr, illetve biztonságszervező.

Tőlük elkülönülnek azok, akik vagyonvédelmi műszaki eszközöket terveznek és telepítenek. Tervező csak szakirányú műszaki egyetemi, vagy főiskolai végzettséggel rendelkező személy lehet. Szereléshez elég a szakképesítés is, de azt tanfolyamon nem lehet megszerezni, ahhoz iskolai rendszerben történt képzettség szükséges. Ilyen munkát csak az a cég vállalhat, amelynek van megfelelő szakképzettséggel rendelkező tulajdonosa, alkalmazottja, vagy pedig megbízási szerződéssel magához vonzott megbízottja. További feltétel, hogy felelősségbiztosítással rendelkezzen a vállalkozás, és ne legyen köztartozása.

Aki vagyonvédelmi műszaki eszközöket tervez, szerel, vagy magánnyomozói tevékenységet végez, annak a szolgáltatás megkezdése előtt be kell jelentenie vállalkozását a rendőrségen. Bár rendőrségi engedélyre nincs szükség, a vállalkozások alkalmazottai igazolványt kapnak.

A személy- és vagyonvédelmet végzők csak formaruhában dolgozhatnak, a ruhán fel kell tüntetni annak a cégnek a nevét, amely az engedélyt kapta. Akik vagyonvédelmi műszaki eszközöket szerelnek közterületen, elegendő, ha a cégük nevét jelző kitűzőt viselnek.

A javaslat megszünteti a személy- és vagyonvédelmi vállalkozások, illetve magánnyomozók kötelezettségét a kamarai tagságra.

Forrás: MTI