Nagy kitüntetésnek érzi, hogy már másodszorra vehetett részt az orvoscsoport munkájában tudtuk meg Ávéd doktortól. Az elmúlt héten Tusnádfürdőn, Pünkösdkor pedig Csíksomlyón és Gyergyószárhegyen végeztek szűrést Böjte Csaba `gyermekeinél`. Azért is örült a lehetőségnek, mert már régebben megfogalmazódott benne az ötlet, hogy valahogyan viszonoznia kellene azt a szeretetet és elfogadást, amelyet évekkel ezelőtt ottjártakor kapott. Régi élményei vannak Erdélyről, 1972-73-ban járt kint, családi szálak is kötik oda, hiszen édesapja is ott született. Mint mondta, nagy lelki feltöltődés volt számára, hogy segíthetett.

Idén megérkezett a lehetőség, hiszen Pesten fül-orr-gégészként dolgozó testvére, Ávéd Katalin is járt már ki Erdélybe az egyre bővülő csoporttal. A szervezők felnőtt háziorvostól is szívesen vették a segítséget, így Pünkösdkor már dr. Ávéd János is velük tartott. Magukkal vitték a szükséges eszközöket is, és teljes szűrést végeztek. Hallásszűrést, hasiultrahangot, szívproblémák kiszűrését tudták így megejteni. De egyéb adományokat, így például cukor- és vérzsírvizsgáló műszert is vittek Gyergyószárhegyre. Az elmúlt héten mintegy 140 főt szűrtek meg 13-14 órás napi munkával. Hozzátette: Böjte Csabáék viszont több ezer gyermek sorsáról gondoskodnak nap mint nap. Ehhez hozzájárul a doktor szerint az, hogy: nekik máshonnan is jön segítség, más dimenziókkal is kapcsolatban vannak.

Elsősorban gyermekek szűrését végezték, de Ávéd doktor egy másik háziorvossal felnőtteket is szűrt. Minden panaszát felvették a betegeknek, és további javaslatokkal próbálták segíteni a kinti kollégák munkáját. Két esetben bizonyos fokig életmentő szerepe volt a vizsgálatnak, két betegnél derült ki úgy szívprobléma, hogy előtte nem is gondoltak rá. A doktor hozzátette: tudja, sokan éreznek hasonlóan, mint ő, hogy nem tudják viszonozni Erdélyben járva az ottaniak feltétlen elfogadását és kedvességét. De szerinte mindenki megtalálhatja a módot rá.

Megosztom!
|