A szülők jórészének, alkalomadtán eszébe jut, hogy korábban talán rosszul döntött, és jobb lenne óvodát vagy iskolát váltani. A szülő számára ez egy nagyon nehéz helyzet, mivel egy rossz választás után az ember szkeptikus saját magával szemben, hogy vajon tud-e jól dönteni újra a kérdésben.

Peer Krisztina pszichológus az MR1 műsorában úgy vélte, ilyenkor mindig a legfontosabb kérdés, hogy a gyerek, miként érzi magát az intézményben. Valamint az is elsőrendű, hogy időt kell adni a gyereknek. Ha nem érzi jól magát a közösségben, meg kell keresni az okokat, és ha ezekre az okokra már reagáltak, de nem hozott eredményt, akkor érdemes váltani – mondta el.

A szakember szerint csak azért, mert valakinek sok kudarcélménye van az iskolában, még nem biztos, hogy iskolát kell váltania. Ha ez azért van, mert esetleg nem foglalkoznak az esetleges tanulási zavaraival, ahol az intézmény nem tudja biztosítani a fejlesztést, még mindig el lehet menni a nevelési tanácsadóhoz segítségért.

Peer Krisztina azt javasolta, meg kell vizsgálni a gyerek hátterét is, miként éli az életét az iskolán kívül, a családban például, vagy más gyerekek társaságában. Ha ott is ugyanazok a problémák felmerülnek, mint az iskolában, szakemberhez kell fordulni – vélte a pszichológus a Vendég a háznál műsorában.forrás: mr1.hu