Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján közölte: napirend előtt arra fogják kérni a frakciókat, támogassák Selmeczi Gabriella indítványát a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról.

A képviselőcsoport vezetője szerint “minden tisztességes képviselő” támogatni fogja majd azt a négyötödös többséget igénylő javaslatot, amely szerint a házszabálytól eltérve, még hétfőn tárgyalnának és zárószavaznának is az előterjesztésről.

Ez elengedhetetlen ahhoz – folytatta -, hogy minél hamarabb, minél több állampolgár számára megnyíljon az a lehetőség, hogy a saját pénzéről döntsön, és adott esetben visszatérjen az állami nyugdíjpénztárba.

Lázár János szólt arról is: a tanácskozáson Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár részletesen tájékoztatta a kormánypárti képviselőket arról, hogy az egészségügy átalakításával kapcsolatban milyen elképzeléseik vannak.

Ezzel kapcsolatban azt mondta: a jövő évi büdzsében egyáltalán nem lehet vesztes az egészségügyi ellátás. A kormány még ebben az évben 27,5 milliárd forinttal fogja támogatni az egészségügyet. Nem a restaurálás a célunk, hanem egy új rendszer felépítése – tette hozzá.

A 2011-es költségvetéssel kapcsolatban kijelentette: a Fidesz-frakció döntött arról, hogy a jövő héten ismét meghallgatják Matolcsy Györgyöt, valamint Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkárt a beterjesztett költségvetés ügyében, hiszen ezen a héten a kormánynak be kell nyújtania a 2011. évi költségvetést.

A büdzséről a kabinet szerdán tárgyal, és Lázár János – mint mondta – azt reméli, pénteken be is nyújtják azt az Országgyűlés elé. Amennyiben az egyeztetések eredményesek, a tervek szerint november 9-én megkezdődhetnek a tárgyalások. Emlékeztetett: a jövő évi költségvetésről legkésőbb december 26-ig kell döntenie a kormánynak.

A jövő heti frakcióülésen Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert is meghallgatják, a felállítandó kormányhivatalok személyi és szervezeti elképzeléseiről – ismertette Lázár János.

A frakcióülésen nem került szóba a következő legfőbb ügyész személye. “Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak van legfőbb ügyésze, akinek az a kötelessége, hogy teljesítse a hivatali feladatait, és mi ehhez minden szükséges parlamenti támogatást biztosítani is fogunk” – mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy Kovács Tamás legfőbb ügyésznek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy tisztességesen végig tudja dolgozni a következő heteket, hónapokat. “Minden találgatást a frakciónk ezzel kapcsolatban károsnak, sőt az ügyészi szervezetre nézve kifejezetten károsnak tart” – hangsúlyozta. forrás: fidesz.hu