A hódmezővásárhelyi családapától megtudtuk, nem tartja magát igazi könyvgyűjtőnek, ugyanis ő nem egy-egy könyvet vagy könyvcsoportot szeretne birtokolni, az ő vágya a tudás megszerzése. Új és használt könyveket egyaránt vásárolt, hisz a tudást mindkét típus ugyanúgy tartalmazza. János elmondta, ő egy nagyon racionális szemléletű ember, főként tudományos könyveket gyűjt, az ezoterika, asztrológia és a különböző `áltudományos` műfajok viszont abszolút távol állnak tőle, így ilyen jellegű könyve alig akad.

Jánosnak, témáját tekintve természet-, társadalomtudományi, szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvekből 3-3 ezer kötet található gyűjteményében. Természettudományos könyvek közül vannak például biológiai, fizikai, kémiai, földrajzi, geológiai, matematikai, csillagászati, és technikatudomány témájú kötetei. A társadalomtudományok közül főként a történelmet kedveli, de természetesen vannak politikai, irodalomelméleti, művészeti, vallási, filozófiai, sport és életrajzi tárgyú könyvei is.

Tőkés Jánostól megtudtuk, hogy több televíziós kvízjáték-vetélkedőn is részt vett. Játszott például Vágó István műsorai közül a Mindent vagy Semmit és a Legyen ön is milliomos, valamint Rózsa György Ki marad a végén? című műsorában. Ezen kívül baráti társaságoknak, óvodáknak, iskoláknak, olvasóköröknek is szívesen rendez kvíz játékot. Előzőekből fakadóan rajong a kvíz könyvekért is, így szép lassan összegyűjtött egy száz kötetes kvíz könyv gyűjteményt, melyről úgy tudja, hogy az országban egyedülálló, talán csak a kiemelt jelentőségű könyvtárakban lehet hozzá hasonló, és erre bizony nagyon büszke.

A TŐKÉS TÉKA tulajdonosa természetesen nem csak a könyveknek él, nagyon szeret például kertészkedni, fotózni, zenét hallgatni. A város sakkcsapatában is játszik, az utóbbi években pedig sakkoktatással és sakkcikkek írásával is foglalkozik. Szerkesztője és társszerzője volt Dr.Rapcsák András – a város egykori polgármesterének – sakkozói pályafutását bemutató könyvnek. A 350 kötetnyi sakk könyve mellett 800 audio kazettát és 600 CD-t is magáénak tud, továbbá folyóiratokat is gyűjt, főként természet- és társadalomtudományos témakörben, ilyenek például a Rubicon, a História, Élet és Tudomány, Delta, Interpress Magazin, stb. ezekből mintegy 4000 darab van a birtokában.

A könyvgyűjtő kissé pesszimistán, arról is beszámolt portálunknak, úgy gondolja, az informatika egyre gyorsuló fejlődése miatt sajnos 20-30 éven belül a hagyományos könyvek ideje le fog áldozni, viszont házfalának belső részein még akkor is megtalálható lesz húsz centiméter vastag `tudományos és kulturális hőszigetelés`.

Mohai Viktor