– Az a hagyomány, amelyet Wendelin von Boch-Galhau képvisel, közös európai örökségünk – jelentette ki dr. Lázár János. – Ebben az örökségben a magyaroknak is része van, gyarapodnak általa, és gyarapítják is azt. Wendelin von Boch-Galhau négy évtizedes vállalatvezetői munkássága során olyan hagyományt képvisel, amelyben két európai család története is benne foglaltatik, szövetségkötések, újrakezdések, ipari forradalmak és háborúk mellett kreatív megoldások története is.

– A Villeroy és Boch család történetében megláthatjuk egész Európa történetét is – jelentette ki dr. Lázár János. – Az Európai Unió történetének kezdetét a német-francia szövetség jelentette, amely az európai stabilitás alapját jelentette. Európa leghíresebb porcelángyártó cégének alapját is ez jelentette, amikor a Villeroy és a Boch család 1836-ban egy házasság által egyesült. Felismerni azt, ami összeköt bennünket, az nemcsak egy családban, nemcsak az üzleti életben, hanem az európai politikában is a legfontosabb érték.

Ez a felismerés játszott szerepet abban is, amikor a cégcsoport szerepet vállalt Hódmezővásárhelyen is, ahol több ezer embernek biztosít közvetlen, vagy közvetett formában megélhetést a cég, amely – másokkal ellentétben – Hódmezővásárhelyen és Magyarországon nemcsak gyarapodik, hanem gyarapít is. – Nemcsak érdekeltsége van nálunk, hanem otthon is van nálunk – értékelte dr. Lázár János, aki a város lelkes, okos és nagyvonalú, megbízható támogatójaként mutatta be a cégvezetőt. Wendelin von Boch-Galhau a szó legszorosabb értelmében vett európai: szülőföldje Németország, otthona Európa, és a most átadott kitüntetés által várhatjuk, hogy tiszteletbeli magyarnak is érzi majd magát.

Orbán Viktor: a cég eredményei bizonyítják, hogy a tisztesség és a siker nem egymást kizáró fogalmak

– Kitüntetést átadni nemcsak annak öröm, aki kapja, hanem annak is, aki adja, most kitüntetve érzem magam – mondta el az érdemkereszt átadásakor Orbán Viktor. Magyarország miniszterelnöke kijelentette: Wendelin von Boch-Galhau olyan személyiség, aki amellett, hogy szívén viseli saját hazájának sorsát, kitüntetett figyelmet fordít Magyarországra is, aki szimpátiáját nemcsak szavakban, hanem elsősorban tettekben mutatta meg. A cégcsoport sikerét a világon ismerik, amely egy valódi, globális sikertörténet.

A család kiállta a nehéz próbatételeket, kétszer kellett munkájukat újra kezdeni, és most, a nyolcadik generáció vezetésével a világ több mint száz országában jelen vannak, és sikerük arra tanít bennünket, hogy a tisztesség és a siker nem egymást kizáró fogalmak. A miniszterelnök kiemelte: a család képes volt becsületes munkával és hozzáértéssel Magyarországon egy példaértékű céget létrehozni. – Az elmúlt években nehéz szelek fújtak a magyar gazdaságban, ezt azonban a cég jól állta – értékelte a miniszterelnök, aki további sikereket kívánt a cégcsoport munkájához.

Wendelin von Boch: a kitüntetést a dolgozóinkat is illeti!

Wendelin von Boch-Galhau köszönettel szólt a kitüntetésért, azonban hozzátette: ez megilleti a vásárhelyen dolgozó ezer munkatársat is, akik hozzáértő módon és elkötelezetten dolgoznak 1992 óta. Nem sokkal a berlini fal és a vasfüggöny leomlása után, az elsők között jött Magyarországra a cég, amit nem bántak meg – szögezte le az elnök hozzátéve: középtávú terveik között szerepel, hogy az eddig itt befektetett 100 millió euró mellett további fejlesztéseket tegyenek meg, és további munkahelyeket teremtsenek Vásárhelyen, ahol a cégcsoport legnagyobb szanitergyártó része működik.

– Számunkra, németek számára sokat jelentett az a jelzés, amely Magyarországról érkezett a `80-as évek végén, amikor jelképesen és a valóság szintjén is belevágtak abba a kerítésbe, amely a keleti és a nyugati kontinensrészt elválasztotta egymástól, és jelt adott, hogy Kelet a Nyugattal ismét összefoghat.

Wendelin von Boch-Galhau kijelentette: ha az a vállalkozás-barát légkör tovább fejlődik Magyarországon, amely az elmúlt hónapokban kialakulni látszik, az további vállalkozásokat fog az országba csábítani, amely az életszínvonal emelkedését fogja hozni.

Arnay