A túlzott takarékoskodás helyett a gazdaság élénkítésére kellene törekedni, akár a közadósság növelésével is – mondta az alapkezelő. Soros György kifejezetten sürgette nagyszabású infrastrukturális programok elindítását. A jelenlegi irány a deflációs spirál életveszélyes örvénye felé vezet.
Az árszínvonal csökkenésének “következménye stagnáló gazdaság és egyre növekvő politikai feszültség lehet” – hangsúlyozta Soros György, aki elsősorban az államadósság és az államháztartási hiány minél gyorsabb csökkentésére koncentráló német gazdaságpolitikát bírálta. “Rendkívül veszélyes helyzet alakul ki Európában, mert Berlin olyan politikát követ, amely ugyan jó Németországnak, az unió más tagjainak viszont káros” – szögezte le a BMW alapítványának rendezvényén tartott előadásában a magyar származású üzletember.

A befektetési szakember szerint az euró tavaszi válsága késztette az egész Európai Uniót arra, hogy kövesse a német vonalvezetést. “Megmutatkozott, hogy Németország diktálja a fiskális politikát” – mondta.

Soros ugyanakkor a korábbinál kedvezőbb véleménnyel van a közös uniós fizetőeszköz jövőjéről. Az euró megmarad, nem tűnik el a süllyesztőben – vélte Soros György. Az uniós deviza stabilizálásában nagy szerepe volt Kínának. Az eurót veszélybe sodró válság tetőpontján Peking felhagyott az euróövezeti állampapírok vásárlásával, néhány hónap után viszont úgy határozott, megint beszáll. Kína így olyan szerepet játszott, mint a vesztésre álló csatában a felmentő sereg – mondta Soros György.DEFLÁCIÓ:Deflációnak nevezzük az általános árszínvonal csökkenését egy bizonyos időtávon. A közgazdászok szokták a kifejezést a pénzmennyiség csökkenésére is használni, ami gyakran kiváltó oka az árszínvonal negatív változásának is. A defláció ellentéte az infláció, illetve ha az a gazdasági növekedés lelassulásával is jár, a stagfláció.

A defláció a likviditásigény növekedésével jár együtt, miközben a pénz vásárlóereje nő. A modern közgazdasági gondolkodás negatív jelenségként, problémaként tekint rá, főként egy esetleges deflációs spirál kialakulásának kockázata, illetve a deflációnak az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága kialakulásában játszott szerepe miatt. Ugyanakkor a defláció nem mindig jár együtt negatív gazdasági ciklussal.

Az 1980-as, 90-es években a defláció komoly nehézséget jelentett Japánban, napjainkban pedig főleg az Amerikai Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Németországot nyugtalanítja.

Forrás:MTI, wikipedia