`Ötvennégy évvel ezelőtt egyként szakadt ki az ország lakosságából a sóhaj, amely később kiáltássá vált: elég volt!` kezdte beszédét az október 23-ai ünnepségen Kőrösi Tibor, Csongrád polgármestere. A városháza dísztermében tartott rendezvényen egy eredeti 56-os zászló előtt szólt az egybegyűltekhez, mely Franciaországból került vissza hazánkba. Kőrösi felidézte az 1956 októberi és novemberi eseményeket, kitért a forradalmat évekig követő megtorlásokra és a társadalmi változásokra. Ahogy fogalmazott, talán ma már, 54 évvel a forradalom után egy hosszú folyamat részeként kiteljesedik a szabadság, amit egykor életüket áldozva próbáltak kivívni. Kőrösi szerint 1956 emlékét meg kell őrizni, de okulni is kell a történtekből. `Okulnunk kell abból, hová vezet az, ha valaki felelőtlenül ígér és a nép ellen cselekszik. Ilyen még egyszer nem fordulhat elő, szavunkat tartanunk kell, nekünk feladatunk az, hogy egymást, közösségünket, az országot és a nemzetet szolgáljuk. Számomra ez 1956 üzenete` zárta gondolatait a polgármester.
Az ünnepi műsort követően a mozi melletti térre vonultak az emlékezők, ahol Máté István csongrádi szobrászművész alkotását avatták fel, melynek előkészítését már két évvel ezelőtt megkezdték. A munkában koordinátori szerepet betöltő Héjja István önkormányzati képviselő szerint az országzászló üzenete kapcsolódik az 56-os forradalomhoz és napjainkhoz egyaránt. A lexikonok meghatározása szerint az országzászló jelképezi a nemzet egységét, a nemzeti összetartozást és az azonosságtudatot, így kapcsolódik napjainkhoz is ez a magánadományokból megvalósult emlékmű.
Magyar Anna közgyűlési elnök Csongrád és az egész megye életében fontos eseménynek nevezte az emlékmű felavatását. `A hármas üzenet mögé tehetjük negyedikként kormányunk üzenetét, a nemzeti együttműködésről, mely kijelöli feladatainkat is` hangsúlyozta az elnök asszony. Méltatta a lakosság összefogását, utalva arra, hogy közadakozásból valósulhatott meg az emlékmű, és szólt arról is, hogy a civil kezdeményezést a megyei önkormányzat örömmel karolta föl. `Az összefogás annak az üzenete, hogy összetartozunk, hogy a történelmünkre büszkék vagyunk, s ez mindenki számára erőt kell, hogy adjon` fogalmazott.
Határainkon túlról is érkeztek emlékezők a Csillagocska Alapítványtól. Pálfi József református lelkész szólt arról is, hogy Nagyváradon is megemlékeznek az 1956-os eseményekről, és felhívta a figyelmet arra, hogy a csongrádi emlékmű talapzatánál ott van a szétszakított ország, mely előtt mindenki fejet hajthat. `Istennek azért legyen hála, hogy ennyi ember van, akik hűségesen kiállnak ezen eszme és gondolat mellett` zárta gondolatait a Nagyvárad-Réti református lelkész. Az országzászló-emlékművet Salamon László esperes szentelte fel.forrás: szegedma.hu