A harminc fős vendégsereget az ünnepeltek fia Ludányi István kísérte helyükre, majd elmondta: `az asztal nem csak közéleti hely, de olyan is, ahová a különböző gondolkodású emberek egy célból ülnek le`, jelenleg e boldog pillanat megünneplésére, mely nagy öröm minden jelenlévő számára.

Ezek után Mártély polgármestere, Balogh Jánosné köszöntötte a boldog párt és gyémánt lakodalmuk alkalmából megkérte őket, hogy ismét mondják el hatvan éve tett fogadalmukat. A házassági ígéret közben Pista bácsi annyira elérzékenyült, hogy könnyek szöktek a szemébe.

A beszédeket követően finomabbnál-finomabb étkek kerütek az asztalra: Újházi tyúkhúsleves, pacal és különféle sültek. A kellemes ebéd elköltése után a vendégeknek hatalmas jókedvük kerekedett és Farsangi László zenéjére táncra perdültek. És a remek hangulatot még mindig lehetett fokozni, ugyanis Ludányi István gyönyörű hegedűjátékkal köszöntötte szüleit, melynek hatására először csak édesapja, majd az egész vendégsereg vidám nótázásba kezdett.

A házaspár kérésünkre felidézett néhány emléket életük több mint nyolcvan évéből. Elmondták, hogy mindketten szegény családból származnak, Pista bácsi Aradon született két testvérével, míg Marika néni és bátyja Mindszenten látták meg a napvilágot. Ludányi Istvánt is Mindszentre sodorta az élet, ahol jártában-keltében gyakran találkozott egy, a ház előtt szorgosan söprögető göndör hajú lánnyal. El is határozta, mihelyt lehet összeismerkedik vele. Adódott is egy alkalom a bálban, amikor felkérte táncolni, majd haza is kísérte a gyönyörű lányt.

Ezt röpke két év udvarlás követte és 1950. október 14-én összeházasodtak. Ekkor 21 és 26 évesek voltak az ifjú pár tagjai, akik idővel Mártélyra költöztek, ahol is több mint harminc évig gondoskodtak a mártélyi üdülők csinosításáról. Akkori fizetésükből idővel vettek egy wartburgot, mely jelenleg 28 éves, és még mindig használják. A szorgos munka mellett azonban szorítottak időt a kertre is, melyet még ma is maguk gondoznak. Továbbá megtudtuk azt is, hogy Pista bácsi több mint ötven évig galambászott, majd egy kisebb betegség miatt fel kellett azzal hagynia, ám nemrégiben újrakezdte a dolgot; s ezt megneszelve a fiuk egyik barátja egy galambpárt hozott ajándékba az aranylakodalomra. Az ünnepségen Pista bácsi feltűnően jól mozgott, feleségétől megtudtuk, hogy 1949-ben még táncversenyt is nyert.

Mohai Viktor