– Csodálatos érzés ezt a kitüntetést a kezemben tartani, hiszen öröm az ember számára, ha munkáját elismerik – jelentette ki szombaton a Magyar Tudományos Akadémián állami kitüntetések átadását követően Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa elmondta: 42 éve tevékenykedik Hódmezővásárhelyen, ahol munkái során a hódmezővásárhelyiekért tehetett.

Az alpolgármestert régi kapcsolat fűzi a díjat átadó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, aki személyes hangon gratulált az átadást követően Almási Istvánnak.

– Ez a kitüntetés nagy megtiszteltetés a városnak, és a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak is – jelentette ki a Magyar Köztársasági Érdemkereszt arany fokozatának birtokosa, Simon Ferenc. A Bethlen tanára hozzátette: ilyenkor felmerül, hogy a díjat milyen sokan megérdemelnék a kollégák közül, akár a Bethlenből, akár a város többi tantestületéből. Ilyenkor arra jut az ember, hogy milyen nagy megtiszteltetés érte, amely újabb energiákat mozgósíthat az emberben. Ezt az elismerést Simon Ferenc tanítványainak, kollégáinak és városának egyaránt ajánlja, és szüleire is szeretettel gondol, akik nem érhették meg ezt a napot.

– Amikor egy ilyen gyönyörű kitüntetést kap az ember, arra kell gondolni, mennyi ember van ezen elismerés mögött – állapította meg Szenti Tibor író, néprajzkutató, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének birtokosa. A kitüntetett hibásan cselekszik, ha saját vállát veregeti az elismerés kapcsán, sokkal inkább az őt segítő közösségnek és vezetőknek kell megköszönni az eredményhez nyújtott segítséget. Szenti Tibor hálás a kitüntetésért dr. Lázár János polgármesternek, az önkormányzat dolgozóinak, és annak a paraszttársadalomnak, akik az életükről szóló adatokat Szenti Tiborra bízták, bízva abban, hogy jó kezekbe kerülnek ezek a tények. Szenti Tibor hálás feleségének, lányának, fiának és unokáinak is, valamint barátainak is az eredményért. Ez a kitüntetés summázza azokat az értékeket, amelyeket megkapott. És úgy látszik, sikerült visszaadni.

– A hála, az öröm és a boldogság, ez a három érzés kavarog bennem – jelentette ki az akadémián készült interjúban Hegedűsné Dékány Magdolna, a polgármesteri hivatal nyugalmazott művészeti referense. A Magyar Köztársasági Érdemkereszt ezüst fokozatának birtokosa elmondta: számára a Magyar Tudományos Akadémia épülete Lotz Károly és Arany Jánost egyaránt jelenti, és öröm volt számára, hogy itt vehette át az elismerést, amely jelzi: a Vásárhelyen végzett munkát megbecsüli a város. Hegedűsné Dékány Magdolna külön kiemelte, hogy büszkeség vásárhelyinek lenni az akadémián, ahol a vásárhelyiek nagy száma a kitüntetettek között jelzi: komoly szellemi potenciállal bír a város.

Meglehetősen sokszínű az október 23-én kitüntetettek életútja pályája – állapította meg a Magyar Tudományos Akadémián az állami elismeréseket átadó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási miniszter. A résztvevők közös pontja az átlag fölötti teljesítmény, életút és tehetség – állapította meg Navracsics Tibor, hozzátéve: a most kitüntetettek a teremtőnek az átlagon felüli életúttal és teljesítményekkel hálálják meg a tehetséget. Az elismeréssel a közösség törleszt, háláját jelzi az elvégzett munkáért, és számára is öröm volt az elismerés átadása.

– Senki nem a díjért dolgozik, hiszen tudjuk: kitüntetése sokaknak lehet, de dicsőség csak annak jár, aki valóban méltó rá – jelentette ki Halász János országgyűlési államtitkár a Néprajzi Múzeumban rendezett díjátadón. A kitüntetések átadása kapcsán az államtitkár elmondta: az igazi megdicsőülés nem a piros szőnyegen vár a kitüntetettre, hanem az utcán és családtagjai között. Csak akkor teljesíti be magát a díj, ha a köröttünk élők ennek jogosságát visszaigazolják, és az állam csak segít a teljesítmény visszaigazolásában, s az igazi eredmény az, amivé váltunk a hozzá vezető úton.

Arnay