Az ünnepi megemlékezést, a koszorúzást sem a települések vezetői, sem a helybéliek nem hiányolták, akik az MTI tudósítójának szombaton azt mondták, “kisebb gondjuk is nagyobb most ennél”. Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során kilenc kolontári lakos vesztette életét, és a polgármester azt kezdeményezte, hogy ezt a napot nyilvánítsa gyásznappá a képviselő-testület.

“Aki úgy gondolja, hogy van okunk és időnk vagy akár lehetőségünk ünnepelni, emlékezni, az jöjjön ide, és nézze meg, mi van itt” – mondta Tili Károly, Kolontár polgármestere. A Veszprém megyei kistelepülés első embere úgy fogalmazott: halottaikra sem tudtak még emlékezni, és van olyan áldozat, akit nem tudtak végső nyugalomra helyezni.

A helybéliek koszorúkat és gyertyákat szombaton a templomdomb aljában lévő világháborús emlékműre akasztott emléktábla elé tettek, amelyre a katasztrófa bekövetkezte után azt vésették: “Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért. 2010. október 4.”

Devecserben mintegy hatszázan dolgoztak napközben a kármentesítésen, a városházát pedig a védelmi bizottság és az operatív törzs foglalta el. Az épület előtti téren, ahol korábban ünnepségeket, rendezvényeket tartottak, most tűzoltó- és rendőrautók parkolnak, az emberek pedig ünnepi öltözet helyett védőruhában és gumicsizmában járnak.forrás: MTI