A csatorna Közbeszéd című műsorában nyilatkozó politikus véleményét Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője ugyanakkor elutasította. Schiffer a `nem szerencsés` mondattal reagált a kormánypárti képviselő javaslatára, hangsúlyozva: egyelőre ő is személyes véleményét mondja el az ügyben.

`Az alkotmányozást előkészítő parlamenti eseti bizottság alapjogi munkacsoportját vezetem, ebben a csoportban kell a választójoggal is foglalkozni. A jelenlegi alkotmány a választói jogosultságot Magyarországi lakóhelyhez köti, mi ezt az állapotot nem kívánjuk megtartani` nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnöke.

Hozzátette: javaslatukkal nem döntik el a kérdést, úgy gondolják, hogy azt a választójogi törvény módosításának vitájához utalják. `Elvileg még ott is ki lehetne zárni a választásra jogosultságot, de valóban, az én személyes véleményem is ellentétes ezzel, és remélem, hogy a Fidesz később kialakítandó hivatalos álláspontja is ellentétes lesz ezzel` mondta a politikus.

Gulyás Gergely kijelentette: `Amikor a törvényhozó egyébként nagyon helyesen kedvezményes mandátumot biztosít a határon belül élő, egyébként nem a magyar nemzethez tartozó nemzeti kisebbségeknek, akkor nincs okunk megtagadni ezt azoktól a magyar állampolgároktól, akik önmagukat a magyar nemzethez tartozónak gondolják, és egyébként a határokon túl élnek jól ismert történelmi okokból`.

A politikus azzal egészítette ki véleményét, hogy minden további részlet egyeztetés tárgya. Nem biztos, hogy az elképzelése ugyanolyan általános választójogot jelent, mint amit ma ismerünk. `Ez jelentheti meghatározott számú mandátumnak a betöltését is` mondta.

Ez azt jelenti, hogy nem minden listára, nem minden képviselőre szavazhatnának a határon túli magyarok? hangzott a Közbeszéd felvetése. A választójogi törvény kidolgozás alatt áll, ezért még csak sejtjük, hogy a választójogi rendszer megmarad a jelenlegi vegyes keretek között. Ha ez így marad, akkor az teljesen nyilvánvaló, hogy a Délvidékről vagy a Felvidékről vagy Erdélyből nem lehet azt meghatározni, hogy milyen az egyéni képviselője Vácnak vagy bármely más településnek. Ezért talán praktikusabb lenne, ha egy külön meghatározott mandátumszám állna rendelkezésre, ugyanúgy, ahogy a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos törvényjavaslat ezt tartalmazza hangzott a reakció.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika parlamenti frakcióvezetője, szintén tagja az alkotmányt előkészítő bizottságnak, Gulyás Gergely nyilatkozatára úgy reagált: neki is személyes véleménye van az ügyben. `Én elvből ellenzem azt, hogy rendszerszerűen a választójog olyanoknak is járjon, akik egyébként ennek az állam által közösséggé szervezett embereknek a sorsában nem osztoznak` szögezte le az LMP-s politikus. Hozzátette: az állam az egy területen élő személyeket rendezi politikai közösségbe, a választójog azt a lehetőséget adja meg e közösség tagjainak, hogy a közös ügyek intézésébe beleszóljanak.

A fideszes politikus által említett külön listás vagy meghatározott mandátumszámos lehetőségről is úgy nyilatkozott Schiffer András: nem szerencsés. `Számomra ez elvi, elméleti kérdés. Egy országgyűlési képviselő választáson az szavazzon, aki egyébként a megalakuló törvényhozás jótéteményeit vagy negatívumait viselni fogja. Egy választáson abba szólunk bele a választójogon keresztül, hogy egy országban hogyan alakuljon a rendészeti politika, az adórendszer, a társadalombiztosítás milyen legyen. Ebbe azok szóljanak bele, akiknek a bőrére megy ki az egész` érvelt az ellenzéki politikus.Forrás:szegedma