Az Amerikai Filmakadémia a héten tette közzé annak a 65 filmnek a listáját, amelyek megfeleltek a nevezési feltételeknek. “Megtiszteltetés, hogy a történelem során először képviselhetjük Grönlandot. Soha nem is álmodtunk róla, hogy lehetőségünk nyílik az Oscar-díjért versenyezni” – jelentette ki Mikisoq H. Lynge, a Nuummioq című film producere. A dráma főhőse egy ács, aki gyógyíthatatlan betegségben szenved, ezért elhatározza, hogy élete utolsó pár hónapjában felidézi ifjúságát egy gyerekkori barátjával.

Az etióp jelölt, az Atletu (Atléta) című produkció Abebe Bikiláról, a legendás mezítlábas maratoni futóról szól, aki az első afrikai sportolóként nyerte meg 1960-ban a római olimpiát, és négy évvel később Tokióban is a dobogó legfelső fokára állhatott. Egy tragikus autóbaleset azonban kettétörte álmait, mivel deréktól lefelé megbénult. A film azt mutatja be, hogy páratlan kitartásával hogyan folytatta paralimpikonként pályafutását. Az életrajzi dráma tavaly óta több nemzetközi filmfesztivál műsorán szerepelt, köztük Edinburghben, Chicagóban és Rotterdamban.

A Filmakadémia több fázisban szűkíti le az Oscar-díjra nevezett idegen nyelvű produkciók körét. Az öt jelölt film címét 2011. január 25-én, a többi kategória Oscar-jelöltjeivel együtt hozzák nyilvánosságra. A 83. Oscar-díj-átadásra 2011. február 27-én kerül sor. Magyarországot Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotása képviseli a versenyben.

Forrás: Hír24