A reflux a tápcsatorna felső szakaszának működési zavara, amikor a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom, a normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és akár szervi elváltozásokat is okoz. Legnyilvánvalóbb tünete a visszafolyt váladék okozta rendszeres, gyakori gyomorégés, a szegycsont mögött jelentkező égő fájdalom, fulladásérzés.

Köhögés, asztmás roham
A betegség okozhat mellkasi fájdalmat, amely utánozhatja a koszorúér-eredetű szívbetegség tüneteit is, nagy riadalmat keltve ezzel. A beteg a szegycsont mögött szorító vagy égető érzést jelez, amely a hátba, az állba, a karokba vagy a nyakba sugárzik. Az is jellemző, hogy a gyomortartalom kisebb mennyiségben visszajut a szájba. Ugyancsak gyakori panasz a fülbe sugárzó fájdalom. Félrevezető tünetként a reflux asztmát is utánozhat, akár súlyos roham kiváltója is lehet.

Kockázatot jelent a lefekvés előtti rendszeres étkezés, a gyakori kávézás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás. Néhány étel is hajlamosít: citrusfélék, csokoládé, zsíros-fűszeres ételek, paradicsomalapú ételek, kávé, tea, kóla és szénsavas üdítők.

Szövődmények, kivizsgálás
Az elhanyagolt reflux nyelőcsőgyulladáshoz, nyelőcsőfekélyhez vagy akár gyakori vérzéshez is vezethet. A legkorszerűbb vizsgálati módszer a felső tápcsatorna tükrözése, az ún. endoszkópia. Ezzel a módszerrel a nyelőcső közvetlen megtekintésére, szövettani vizsgálatra is nyílik lehetőség.

Megoldás hosszú távra
A gyomorégésben szenvedő embereknek nem kell tűrniük a szenvedést. A reflux az esetek jelentős részében gyógyszerrel sikeresen kezelhető.

Megelőző diéta
A reflux betegségnél fontos a rendszeres, kis mennyiségű étkezés.
Kerüljük az erős fűszereket, a savas ételeket, az alkoholt, valamint a dohányzást.
Fogyasszunk reggelente frissen facsart zöldség vagy gyümölcslevet (citrusfélét ne), egy pohár gyógyteát vagy néhány szem gyümölcsöt. Jók a gabonák, a müzli, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir, valamint a növényi eredetű tejek, pl. szója- vagy zabtej.
Ebédre meleg leves, főzelék vagy saláta ajánlott.
Délután 6 óra után már ne együnk nehéz ételt.
Lefekvés előtt egy szem gyümölcsöt, egy joghurtot vagy egy salátát még elfogyaszthatunk. Igyunk napi 2 liter szűrt vizet, gyógyteát vagy szénsavmentes ásványvizet. Forrás: Stop