Matolcsy György javaslatában a várokozásoknak megfelelően egykulcsos, 16 százalékos adó szerepel, és az is kiderül, pontosan mit jelent a korábban meghirdetett “családbarát” adózás. A részleteket folyamatosan frissülő cikkünkben ismerhetik meg.
A javaslat a jelenlegi sávos rendszert felváltva bevezeti az egykulcsos adóztatást, amely szerint a magánszemélyek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos adót kell fizessenek. Az adójóváírás megmarad, de szigorúbb feltételekkel vehető igénybe. Az eddigi 15 100 forint helyett 12 100 forint igényelhető majd vissza 2011-től havonta. A kedvezményt, amely gyakorlatilag a minimálbér adómentességét biztosítja, évi 2 millió 750 ezer forintos jövedelemig teljesen, efölött 3 millió 960 ezer forintig csökkenő mértékben vehető igénybe.

Három gyerek havi 206 ezerrel csökkenti az adóalapot

A törvényjavaslat jelentős mértékű családi kedvezményt biztosít, amelyet az adóalap változtatásával lehet érvényesíteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy és két eltartott esetén 62 500 forintot, három vagy több eltartott esetén 206 250 forintot le lehet vonni havonta és eltartottanként az adóalapból. Eltartottnak számít a gyerekeken kívül a fogantatás utáni 91. naptól a magzat is, illetve a saját jogon családi pótlékra jogosultak, illetve a rokkantsági járadékban részesülők is.

Egyelőre megmarad az úgynevezett szuperbruttósítás rendszere, amely szerint az adóalapot a járulékterhekkel növelni kell, vagyis lényegében 1,27-tel megszorozni. A törvény ugyanakkor rögzíti, hogy 2012-ben ez a szorzó felére csökken, majd 2013-tól megszűnik.

Az indoklás szerint az arányos egykulcsos adórendszer miatt jelentősen egyszerűsödnek az adóelőleg szabályok, és bővül azok köre, akiknek nem kell bevallást benyújtaniuk. Nem kell adóbevallást benyújtani például annak, aki munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezik, ha a kifizető (a munkaadója) az adóelőleget pontosan állapította meg, és a magánszemély nem számol el költséget, illetve nincs más, bevallásköteles jövedelme. (A személyi jövedelemadót érintő változásokról ebben a cikkünkben olvashat részltesen.)

Tandíjra és lakástörleszésre csak 2015-ig van kedvezmény

A javaslat alapján továbbra is változatlan feltételekkel, de jövedelemkorlát nélkül vehetnek igénybe adókedvezményt az őstermelők. Megmaradnak az egyéb kedvezmények (például a tandíj vagy a lakáshitel törlesztése után) is, de a javaslat rögzíti, hogy azokat utoljára a 2015-ben lehet majd elszámolni. Az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak, vagy a nyugdíj-előtakarékossági számla esetében azonban csökken a kedvezmény: a jelenlegi 30 helyett jövőre már csak az összeg 20 százalékát lehet levonni az adóból.

Nemcsak a személyi jövedelemadó kulcsa módosul 16 százalékra, de a többi – összevont adóalapba tartozó és a külön adózó – jövedelemé is. Eszerint az osztalék is az egységes kulcs hatálya alá kerül, amely eddig két külön kulccsal szerepelt a szabályozásban: az úgynevezett szabályozott piacnak minősülő országból származó osztalék kulcsa 10, minden másé 25 százalék volt. Ez azt is jelenti, hogy az európai minősített piacról (például a londoni tőzsdéről) származó osztalék adókulcsa emelkedik, az árfolyamnyereség 25 százalékos kulcsa pedig csökken.

A jogszabály akkor lép életbe, ha a parlamenti képviselők legalább kétharmada (vagy ha csak feles a törvény, akkor értelemszerűen fele) megszavazza azt. Mivel a Fidesznek és a KDNP-nek több mint kétharmados többsége van a parlamentben, az adótörvények módosítása várhatóan nem ütközik majd akadályba.

Söralátétnyi bevallást ígértek

Az adórendszer átalakítása már az országgyűlési választások előtt is a Fidesz egyik legfontosabb ígérete volt. Orbán Viktor a kormány első akciótervének ismertetésekor beszélt az adózással kapcsolatos terveikről is. Akkor azt ígérte, két év alatt egykulcsos családi adózást vezet be a kormány, az szja kulcsa egységesen 16 százalék lesz. A júniusi bejelentés óta is csak az ez az egy szám volt ismert a jövő évi adórendszerből. A kormány tagjai arról is többször nyilatkoztak, hogy megszüntetik az adójóváírás lehetőségét is, de nem beszéltek arról, hogy ezt hogyan, mennyi idő alatt vezetik ki az adórendszerből.

Bár korábban Orbán épp azzal érvelt az, az egykulcsos adórendszer ellen, hogy ebben nem lehet érvényesíteni a családi adózás szempontjait, az első akcióterv bejelentésekor azt mondta, hogy össze tudják egyeztetni a kettőt. Orbán Viktor azt ígérte, az új adórendszer a családi, egykulcsos adózás miatt igazságosabb lesz, mint a jelenlegi, és jóval egyszerűbb is. A miniszterelnök többször példálózott azzal, hogy az adóbevallás egy söralátét nagyságú papíron el fog férni.
Forrás:origo