A szervezet emellett az Európai Tanácsot is megkeresi az ügyben. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy a a kabinet novembertől felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását.

A miniszterelnök szerdai bejelentése, miszerint ez év novemberétől 2011. december végéig felfüggesztik a magánnyugdíj-pénztárakba történő járulékok átutalását, hosszútávon ellehetetleníti a magánnyugdíj-pénztári rendszert – jelentette ki Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára csütörtökön a kétnapos Nyugdíj-, Egészségügy-, és Pénztár konferencia megnyitóján Siófokon. Több előadó előadását felülírta a bejelentés, és feszültség, bizonytalanság jellemezte a hangulatot.

A kormányzati bejelentés, azt jelenti, hogy a magánynyugdíjpénztár tagok bruttó béréből levont 8 százalék nem kerül rá az egyéni számláikra 2011 végéig, vagyis nem az egyéni megtakarításokat gyarapítja, hanem a költségvetésbe, a társadalombiztosítási rendszerbe folyik be – fűzte hozzá a főtitkár. Mint kifejtette, a kormányzati bejelentés ellenére is megtartják a pénztárkonferenciát, amellyel meg kívánják mutatni, hogy a szakma, a szektor jelenleg is él, és élni akar. Ennek a szektornak a képzeletbeli hátizsákjában többek között 5,34 millió pénztártag 3.727 milliárd forintnyi pénztári vagyona, és egy sokéves munka áll, amellyel felépítették a társadalombiztosítás kettes és hármas pillérét.

Havonta átlagosan 10 ezer forint egyéni számlán elhelyezett nyugdíjcélú megtakarítást von el a kormányzat több, mint 3 millió magyar munkavállalótól – állapította meg a Stabilitás Pénztárszövetség elnöksége a siófoki konferencián, és bejelentette, hogy aláírásgyűjtésbe kezd és az Európai Tanácshoz fordul. A Stabilitás Pénztárszövetség népszavazás kezdeményezését is fontolgatja az ügyben.

A tervezett kormányzati intézkedés minden, jelenleg is aktívan dolgozó, adót és járulékot fizető, 20 és 50 év közötti magyar állampolgár jövőjét és időskori biztonságát teszi kockára rövid távú fiskális érdekek miatt. Kozek András, a pénztárszövetség elnökségi tagja a szervezet elnökségének egyeztetett álláspontját ismertetve kifejtette, a tervezett kormányzati intézkedések kedvezőtlenül érinti a pénztárakat tulajdonló több, mint 3 millió tagot. Az eddig egyéni számlára érkező, és ott havonta kamatozó nyugdíjcélú megtakarításokat ugyanis november elsejétől adminisztratív úton egy “közös kalapba”, az állami nyugdíjrendszerbe irányítják át, amely jelenleg semmilyen formában nem alkalmas az egyéni számlavezetésre. Az elnökségi tag szerint ezt a pesti grundon “einstand”-nak nevezik.forrás és teljes cikk: mr1.hu