Bizonyára sokunk fejében megfordult már, hogy milyen lehet színpadon, nagy közönség előtt, csodaszép ruhakölteményben fellépni, énekelni, vagy egy darabot előadni. A Szegedi Nemzeti Színház, az SZTE Kulturális Irodája és a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata közösen szervezte meg a nyílt napot, hogy a kíváncsi közönséget beavathassák néhány kulisszatitokba.

A rendezvényt délelőtt 11 órakor Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Ament Balázs, az SZTE EHÖK alelnöke nyitották meg. Ezt követően Király Levente, a nemzet színésze mondott rövid beszédet, melyben kijelentette: a színház lényege maga a néző. A néző pedig akkor jön be a színházba, ha élményben van része, ha katarzist élhet át. Egy színész pedig akkor játszik jól, ha a néző úgy érzi, hogy a színészkedés olyan könnyű, hogy ő is meg tudná csinálni.

Dr. Szabó Gábortól, az egyetem rektorától megtudtuk, hogy fiatal felnőttként sokat ábrándozott arról, hogy milyen érdekes lenne bekukucskálni a színfalak mögé, körbejárni a színházat arról az oldalról is, ahová a nézőközönség nem tud bejutni. Erre a délelőtt folyamán mindenkinek lehetősége is nyílt, hiszen kulisszák mögötti sétákon, jelmezpróbán és színházi sminkpróbán lehetett részt venni, illetve a színház fiatal színészeivel helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika órákon és énekórán gyarapíthatták ismereteiket az érdeklődők.

17 órakor a nap egyik legizgalmasabb programja veszi kezdetét, az úgynevezett `Ölelünk, színház!` program, amely egy rekordkísérlet is egyben. A jelenlévők minél nagyobb számban ölelik majd át a Szegedi Nemzeti Színház épületét, ezzel is kimutatva a teátrum iránt érzett szeretetüket és elkötelezettségüket.

A nap zárásaképp a Nagyszínházban a Csárdáskirálynő, a Kisszínházban pedig a Képzelt fösvény beteg kerül színre.

Rengei Tímea