Az évente az orvosok látóterébe kerülő 250-300 új onkológiai betegségben szenvedő gyermek nem tehet a kór kialakulásáról. Vásárhely az évek során bizonyította, hogy elkötelezett az egészség megőrzéséért vívott harcban, így a most megrendezett konferencia támogatása is e körbe tartozik értékelte a polgármester.

Hatvan éve még mindössze húsz százalék esélye lehetett egy rákos betegségben szenvedő gyermeknek, azonban el a lehetőség ma eléri a 60-80 százalékot is állapított meg dr. Lázár János, aki szerint ebben fontos szerep jutott a kutatás-fejlesztés előretörésének és a diagnosztikai módszerek előre lépésének is. Azonban az olyan konferenciák, mint a most kezdődött vásárhelyi magyar-román találkozó, lehetőséget adnak arra, hogy az orvosok a saját kórházaiban szerzett tapasztalatokat, kialakított gyakorlatokat megoszthassák kollégáikkal.

A betegek lakóhelyükön kapják meg a legkorszerűbb kezelést!

A rendszerváltást követően úgy tapasztalták a szegedi orvosok, hogy a klinikára egyre több beteg jön gyógykezelésre a határon túlról. Dr. Lázár János viszont úgy látja, célszerűbb, ha a megfelelő kezelést a betegek lakókörnyezetükben kapják meg, és inkább az orvosok utaznak a vásárhelyihez hasonló tapasztalatcserékre, és sajátítják el a legmagasabb szintű módszereket.

A kormányzat tudja, és ezért fontos feladatának tekinti az egészségügyben kialakult helyzet megváltoztatásának fontosságát, hogy az orvosok és nővérek ne arra kényszerüljenek, hogy a megélhetés biztosítása miatt elhagyják az országot jelentette ki dr. Lázár János.

Arnay

Megosztom! |