A “friss”-nél az idézőjelet az indokolja, hogy az Ars Technica egyik munkatársa, Jacqui Cheng saját bevallása szerint közel másfél évvel ezelőtt, 2009 májusában nyomta meg a törlés gombot egy bizonyos, a Facebookra feltöltött képénél, ám az nem csak hogy a törlést követően, de még egészen a közelmúltig is elérhető maradt az oldal szerverein – csak a rá mutató linkek tűntek el az oldalról. Aki azonban még korábban bármilyen oknál fogva elmentette vagy más módon beszerezte a képre mutató linket, még jó másfél éven át hozzáférhetett ahhoz.

Cheng ezt taglaló írására a Facebook akkor hivatalosan azt válaszolta, hogy a fotókat “ésszerű időtartamon belül” törlik, csak ugye biztonsági másolatok, külső társzerverek, ésatöbbi, és ezekkel nem mindig teljes az összhang, de persze dolgoznak rajta, hogy minél jobban lecsökkentsék a törlési időt. Ez azonban ténylegesen talán úgy egy nappal ezelőtt sikerült csak nekik – nem sokkal azután, hogy most, másfél év elteltével Cheng újabb cikket írt a témáról, mivel annak írásakor még mindig élt a link (bár a Facebook egyébként azt is nyilatkozta, hogy ők maguk se tudnák megtalálni a törlésre ítélt képeket, még ha akarnák se, vagy akár ha köteleznék is őket erre). Ezután nem sokkal azonban már valóban törölték a képet.

A biztonsági másolatok és a külső szerverek alkalmazása persze érthető, ám az már kevéssé, hogy ha más oldalak (mint például a Twitter, a Flickr, vagy hazai viszonylatot is nézve, az iWiW) képesek szinte azonnal törölni a törlendőt (vagy legalábbis valóban teljesen elérhetetlenné tenni még közvetlen link használata esetén is), akkor a Facebook miért nem?

Forrás: ipon.hu