Az Aranyházban megjelenteket Tóth Károly, a Hódmezővásárhelyi Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke köszöntötte, melyet a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjainak zenés, verses műsora követett. Az előadás után Györgyné Kiss Adrienn, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szólt a sorstársakhoz. Beszédében a nagy elődökre emlékezett, de emellett az együttlét örömét is kívánta a vendégeknek.

A beszédeket követően a teremben mécseseket gyújtottak és Lakatos Alfrédra emlékeztek. Életét és munkásságát a vásárhelyi egyesület elnöke ismertette. Lakatos Alfréd 1974 óta volt a Vakok Szövetségének tagja, a felesége: Lakatosné Nagy Jolán, pedig húsz évig a csoport titkára. A házaspár az ünnepség napján vette volna át a Jáksó Lászlóról elnevezett emlékplakettet.

Tóth Károlytól megtudtuk: az egyesületnek jelenleg 60 tagja van, a működésük a tájékoztatás és a segítségnyújtás szempontjából is jelentős. Fontos, hogy az, aki elveszíti a látását el tudja magát fogadni. Az elnök hozzátette: napjainkban egyre több eszköz áll a rendelkezésükre, beszélő számítógép, lázmérő, mérlegek, órák, melyek megkönnyítik a hétköznapi életvitelt.

Györgyné Kiss Adrienn elmondta: a megyei egyesület egyfajta mentális segítséget nyújt a vakoknak és a gyengénlátóknak, valamint hivatalos ügyben is eljárnak helyettük, segédeszköz vásárlási-, tanulmányi támogatást is adnak, jogi tanácsadás is működik, és rendszeresen szerveznek programokat, klubdélutánokat, hogy szebbé tegyék a tagok életét.

Otlokán Mihály vezetőségi tag elmondta: az ünneplés sajnos egy szomorú esemény is, mert Lakatos Alfréd vezetőségi és alapító tagra is emlékeznek.

Fazekas Antalné 1993 óta az egyesület tagja. Elmondta: rendszeresen jár a rendezvényekre, nagyon jól esik neki a beszélgetés a látássérült barátokkal, ismerősökkel, mint ahogyan az október 14-én is történik. Hozzátette: gyakorta hallgatja a Rádió 7-et, a kedvenc műsora a Szívküldi.Olasz Mónika