A dolog szépséghibája volt, hogy a vádlott nem rendelkezett engedéllyel az oktatásra, és így bizonyítványt sem adhatott volna. A 28 éves férfi korábban jogszerűen szervezte a tanfolyamokat, azonban vállalkozását 2006-ban törölték a felnőttképzési tevékenységet folytató cégek nyilvántartásából. Ezzel a vádlott is tisztában volt, 2007-től mégis több megyében így Bács-Kiskunban is hirdetést adott fel, hogy résztvevőket toborozzon számítógép-kezelői kurzusára. Az órák ingyenesek voltak, csak a vizsgák díját kellett kifizetni, alkalmanként 4500 forintot.

A hirdetésekben azt ígérte: a tanfolyam elvégzését és a sikeres vizsgákat követően a hallgatók bizonyítványt kapnak, valamint nemzetközileg elismert ECDL-, illetve OKJ-s képesítést szereznek.

A kurzusokra akadt is jelentkező szép számmal, ám mint utólag kiderült, a vádlott megtévesztette őket, hiszen engedély nélkül szervezte a tanfolyamokat, nem rendelkezett OKJ-vizsga-szervezési joggal, és semmilyen bizonyítvány kiállítására nem volt jogosult. A vádlott egy alkalmazottja ugyan megtartotta az órákat, és a diákokat le is vizsgáztatta, OKJ-s papírt azonban már nem adtak nem is adhattak a hallgatóknak. Akik átlagosan körülbelül 30 ezer forintot fizettek ki, hogy elsajátítsák az alapvető számítógépes ismereteket.

A férfit 91 rendbeli csalással (néhány esetben annak kísérletével), illetve magánokirat-hamisítással vádolta meg a Kecskeméti Városi Ügyészség. Dr. Ben-Belgacem Anikó ügyésznő a nyilvános ülésen elmondta: a tananyaggal nem volt baj, a csalást a vádlott a megtévesztő hirdetésekkel, illetve a megkötött szerződésekkel követte el. Hiszen sokan éppen azért jelentkeztek az oktatásra, mert bizonyítványt akartak szerezni. A férfi azt vallotta: cége fél évre szüneteltette a felnőttképzést, ekkor törölték a nyilvántartásból.forrás és teljes cikk: baon.hu