Az Il Gran Mogol című darab amelyet a 28 esztendős zenetudós megtalált egy négy részes országciklus része: a La Francia, La Spagna, és L’Inghilterro címűeket továbbra is elveszettnek tudják.

A művek érdekessége, hogy Antonio Vivaldi a zeneszerzés mellett elsősorban virtuóz hegedűs volt, hangszeres kiválósága kompozícióiban, például a legismertebb sorozatban, A négy évszakban is tükröződik.

A fuvolaversenyeket Lord Robert Kerr skót nemes rendelte és vette meg lévén kitűnő amatőr fuvolista valószínűleg akkor, amikor az 1700-as elején hosszabb európai utazást tett.

A fuvolaversenyek létezéséről természetesen tudott a zenetudomány, mert egy holland könyvkereskedő eladási katalógusában szerepelt. A southamptoni egyetem munkatársa, Peter Franklin a hír kapcsán elmondta: a kotta nem Vivaldi kézírása, de a XVIII. században publikált originális másolat, amely a Lothian márkik családi irattárából másokkal együtt került át 1991-ben a nemzeti archívumba.

A skót kulturális miniszter, Fyona Hylsop üdvözölte a nyilvánosság előtt még soha meg nem szólalt mű felfedezését. A darabot 2011 januárjában mutatják be a skóciai Perth-ben.

Forrás: Ötvenentúl