A kiállítás megnyitóját dr. Nagy Imre intézményigazgató felkérésére, Szuromi Pál tartotta. A művészeti író méltatta Sulyok Gabriella alkotásait, elmondta, hogy azokban érzékelhető a térbeli-időbeli kozmikusság. Szuromi Pál kifejtette, hogy a művésznő alkotásainak grafikai templomában az érzékiség, a racionalitás és az intellektuális elemek egyaránt megtalálhatók. Valamint szólt róla, hogy a grafikus `oly elevenen ábrázolja az indulatokat, hogy az alkotások gyakran beszippantják a nézők tekintetét`. Végül méltatta a dr. Nagy Imre által létrehozott tárlat-elrendezést, mely egy `spirális, organikus gyűrűbe fogja a képek pályáját`.

Sulyok Gabriella a kiállított munkákról elmondta, hogy szerette volna összefogni a `70-es évek korai rajzait egész a 2010-es évekig terjedő rajzokkal, s ezáltal egy önismereti visszatekintést készíteni saját maga számára is, hogy lássa a kezdeti években mi volt az, amit fontosnak tartott. A művésznő beszélt arról is, hogy amikor a bagdadi múzeumhoz került, művészeti szempontból egy kicsit hazatalált. Ugyanis az őt ott érő benyomások, a fekete hajak, a világos bőr, a napfény ereje, annak a röviden vagy hosszan vetett árnyéka mind-mind alkotásra késztették.

A Tornyai-plakettes grafikus elmondta, ahogy az élménysűrűség érte, úgy alkotott, akár Thomas Mann, akár az ókori keleti költészet ihlette épp meg. A megnyitón a műkedvelők mellett megjelent és köszöntötte a művészt számos művésztárs, valamint más művészeti ágak képviselői is jelen voltak, így a 2010-ben MMSZ-díjjal és Krúdy Gyula díszoklevéllel kitüntetett Fehér József, vagy az elismert helytörténész, a levéltár egykori vezetője Herczegh Mihály.

A grafikusnő tárlatát Szabó Klára, az Őszi tárlaton négy éve akvarelljeivel jelenlévő festőművész is megtekintette. Számára a művésznő alkotásainak aprólékossága, munkáinak finom kidolgozottsága a leginkább megnyerő, melyek kifejezetten a női művészekre jellemzőek. Szabó Klárától, aki az idei tárlaton három képével járult hozzá a tárlat anyagához azt is megtudtuk, hogy mostanság az animációk készítése is foglalkoztatja.

Mohai Viktor