A hétfői tragédia részleteinek felelevenítése után a lap felidézi: a veszprémi hatóságok a gátszakadás előtt két héttel ellenőrizték a MAL Zrt. alumíniumüzemének iszaptározóját, és mindent rendben találtak. Egyelőre nem világos, hogy szakmai tévedés történt, vagy korrupció áll-e a háttérben – veti fel a lap varsói keltezésű írásában.

Míg az Európai Unió budapesti képviseletén tartózkodnak ez utóbbi lehetőségének kommentálásától, a magyar környezetvédő szervezetek nyíltan fogalmaznak. “Az uniós irányelveket precízen lefordítják Magyarországon, de ezek gyakorlati alkalmazása még nagyon gyenge szintű” – jelentette ki Lenkei Péter a Levegő Munkacsoport képviselője. Szerinte mindenekelőtt a korrupció hátráltatja az EU-szerte szabványként elfogadott környezetvédelmi törvények alkalmazását.

Lenkei kiemelte azt is, hogy “Magyarországon – 45 évnyi kommunista uralom után – rendkívül fejletlen az emberek környezettudatossága, az erre való nevelés ma még komoly problémát jelent”.

A Neue Zürcher Zeitung idézi az euractiv.hu hírportál főszerkesztőjét, Kalmár Szilviát is, aki viszont úgy vélte: a magyar hatóságok rendszerint betartják az uniós irányelveket. Szinte az összes új tagállamnak hátraléka van a környezetvédelmi szabályok átültetése terén, sőt a helyzet ezen a téren Dél-Európában sem a legjobb – mondta Kalmár.

A svájci lap írása végén kitér arra, hogy a politikailag két részre osztott országban heves vita folyik arról, hogy ki a felelős a történtekért. Budapest a történtek után nyilvánvalóan fel akarja mérni, hogyan lehetne szigorítani az alumíniumgyártás környezetvédelmi előírásain. Az EU csak minimumkövetelményeket ír elő, az egyes tagállamok saját maguk bevezethetnek ezeknél szigorúbb szabályozást – mutat rá az újság.
Forrás: MTI