A téli időjárás a szokásostól eltérő igénybevétellel jár, erre készülnek fel már szeptembertől. Az autóbuszokat egy karbantartási szabályzat szerint ellenőrzik és javítják. Az ellenőrzés az 1-es számú műszaki szemle keretében történik tette hozzá az igazgató. Azért ezzel a vizsgálattal együtt végzik, mert így nem kell többször vagy hosszabb időre kivonni a járműveket a forgalomból.

A szemle mibenléte függ a jármű kilométer-teljesítményétől, illetve típustól és üzemeltetéstől is. A téli üzemi felkészítés során a teljes ellenőrzés mellett egyéb vizsgálatokat is elvégeznek. Így a fagyálló fagyáspontjának szabályozását, az utastérhez kapcsolódóan a fűtőkályhák, fűtőmotorok ellenőrzését, a nyílászárók szigetelését, az akkumulátorok, vezetékek, bekötések állapotának felmérését. Valamint a légfékrendszernél a sűrített levegő páratartalmát, hiszen ez gondot okozhat, ha elfagy.

Szintén fontos a vezetőnél a kilátás biztosítása, a szélvédő párátlanítása, az ablaktörlők hibátlan működése. Ekkor végzik el a gumiabroncsok állapotvizsgálatát is. Október közepétől indul a Tisza Volán Zrt-nél a gumiabroncsok cseréje. Túl korán nem is szabad a téligumit felszerelni, hiszen plusz 7 fok felett nagyobb a kopása. Összességében október végére kell elkészülni a téli üzemi felkészítéssel.

Megosztom!
|