Az alacsonyan iskolázott magyar népesség munkavállaláshoz szükséges alapkészségei mélyen az európai átlag alatt vannak írja a Magyar Nemzet egy a felnőtt lakosság alapkészségeit vizsgáló nemzetközi kutatás alapján.

Az OECD és a kanadai statisztikai hivatal által készített kutatás a felnőtt, 16-65 éves lakosság általános alapkészségeit mérte 11 országban. Magyarországon 164 településen 13 ezer 600 embert kerestek meg.

Teljesítményüket négy szempont alapján mérték: a prózaolvasási, a dokumentumolvasási, a számolási és a problémamegoldási készséget vizsgálták. A készségek teljes hiánya a legfeljebb nyolc általánost végzettekre jellemző. A lakosság 25 százalékánál ugyanakkor minden vizsgált kompetencia magas szinten megtalálható, vagyis a készségeket illetően szélsőségesen kettészakadt képet mutat a társadalom.

A kutatásból kiderült, hogy a magyar nők jobban olvasnak, jobban számolnak, mint a férfiak, és problémamegoldó készségük is erősebb. Ez szinte a világon egyedülálló, ugyanis a legtöbb országban a férfiak a számolás terén megelőzik a nőket írja a lap.forrás: baon.hu