Makón van egy utánpótlás futballklub és egy sikeres NB II-es csapat. A sportvezetőkben felmerült, hogy hivatalos futballakadémiát kellene alapítani. Adtak nekem egy projektet, gazdasági tervet, amit eljuttattam Orbán Viktor elnök úrhoz. Egy hétre rá le is küldte a spotélet felelős vezetőit, térképezzék fel lehetőségeinket, vizsgálják meg körülményeinket.

Jelenleg két focipálya van, egy füves és egy műfüves, most épül a harmadik. A szakemberek ezt pozitívumként értékelték a szakemberek. Az elhanyagolt lelátókkal és az öltözőkkel már nem voltak annyira megelégedve. Ezeket fel kell újítani. A használaton kívül álló Bajza-iskola és annak tornaterme téli hadiszállásnak megfelelt, de ott is akadt tennivaló, míg Makó kollégiumát első osztályúnak minősítették mondta Mágoriné.

Megalapíthatjuk az akadémiát amennyiben már adottak lesznek a feltételek. A feladat már az új önkormányzatra vár. A fociakadémia akkor nyeri el jogcímét, ha megfelel az előírásokban szereplő 80 pontnak. Ezekből még 14 hiányzik. Ha azonban sikerül mindent megoldani a makói lesz az Alföldön a tervekben szereplő gyulai mellett az egyetlen hasonló intézmény tudatta az országgyűlési képviselő, aki kitért arra is, hogy a választások kimenetelétől függetlenül mindent elkövet annak érdekében, hogy ez összejöjjön a városnak, mert ezt kitörési pontnak látja.

A határon túlról, Erdélyből, a Vajdaságból is jöhetnek majd ide magyar gyerekek, nagy lesz a merítési alap egészen Kecskemétig. Két edzője is van a Makói Utánpótlás futball Clubnak, akik beszélnek szerbül, románul, megpróbálnak ők is egy üzletágat kialakítani. Természetesen az első 4-5 évben sok pénzt bele kell tenni, nyilván az önkormányzat büdzséjéből, de ez többszörösen meg fog térülni. A sportturizmus, a lovas-turizmus és a fürdő mellett biztosíthatja Makó jövőjét.

Megosztom!
|