A Tornyai-plakettet díjas alkotó azon művészek közül kerül ki, akik rendszeresen nyújtanak be műveket az őszi tárlatra, illetve nem feltétlenül szükséges a folyamatos jelenlét, amennyiben az alkotó kimagasló színvonalú képzőművészeti anyagot nyújt be az adott évben.
A plakettet az őszi tárlat rendezése óta ítélik oda az arra érdemes alkotóknak, az első plakettek Szabó Iván, a tárlatsorozat egyik rendezőjének művei voltak.

Az utóbbi 5-10 év jellemzője, hogy a Tornyai plakettel jutalmazott művész a következő évben egyéni kiállításra kap lehetőséget. Így alakult ez az idei évben is, azonban a Tornyai múzeum felújítása miatt, a tárlatot az Alföldi Galériában tekinthetik meg a látogatók október 10-től, az 57. Őszi Tárlat kezdetétől. Sulyok Gabriella grafikusművész alkotásai az intézmény két termében és folyósóján láthatók.

A művésznő kezdetben zenésznek készült, tizenévesen kezdett rajzolni. 1964-ben végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, festészeti szakon, mestere volt a legendás Barcsay Jenő is. Az alkotó sokszínűségét mutatja az is, hogy az utóbbi tíz évben színvonalas filmetűdöket készít kortárs művészekről és kiállításaikról, mondta dr. Nagy Imre.

Az alkotó grafikai munkásságában meghatározó az az öt év, melyet Irakban töltött. Ugyanis a művész 1965 és `70 között, a bagdadi régészeti múzeumban dolgozott mint rajzoló, és ekkor fedezte fel az iraki földből előkerült régészeti leletek forma és képi világát. Ezen kívül nagy mértékben hatott még rá a sumér költészet is, tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. A grafikákon is a sumér, ékírásos táblák, leletek misztikáját, képi világát igyekszik megörökíteni és a mai kor embere számára közelebb hozni. Továbbá a művésznő igyekszik természetközeli módon bemutatni benyomásait az alkotásait szemlélők számára tudtuk meg dr. Nagy Imrétől.

A Tornyai plakett díját elnyert grafikus művész olyan képi világot alkot, melyet közelről célszerű szemlélni, a finom, szálkásan megrajzolt tusvonalak, a pasztellkréta vagy a grafitceruza felületképzései, közeli szemlélést igényelnek, mondta az Alföldi Galéria igazgatója.

Mohai Viktor