Az 55 millió forintos beruházás a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár három helyőrségének könyvtárát érinti, így Debrecenben, Hódmezővásárhelyen és Hajdúhadházon kap pluszszolgáltatásokat a könyvtár tudtuk meg Farkas Imre ezredestől. A hódmezővásárhelyi helyőrség parancsnoka kifejtette, hogy a fejlesztés célja a nyitott könyvtár, vagyis az, hogy a laktanyában is azokat a szolgáltatásokat tudják nyújtani, amelyek elvárhatók egy nyilvános könyvtártól. Emellett az élethosszig való tanulást is egy adatbázissal szeretnék segíteni, nem csak a saját állományuk, hanem a hadtörténet iránt érdeklődő civil lakosság számára is.
A fejlesztéshez technikai megújulás szükséges, hogy csatlakozni tudjanak a nemzetvédelmi egyetem adatbázisához, illetve a már rendelkezésre álló könyvtári hálózathoz. Ugyancsak fontos a könyvtárosok továbbképzése, mivel ők mentorként segítik a szolgáltatást igénybe vevőket. A projekt része a 24 órában elérhető könyvtári portál létrehozása közölte a helyőrség parancsnoka.
Nem csupán arról van szó, hogy kifestjük a könyvtárat és veszünk néhány új könyvet, hanem valódi tartalmi fejlesztésről beszélhetünk fogalmazott Almási István, Hódmezővásárhely alpolgármestere, aki szerint piacképes szolgáltatást kell nyújtani.
Ez a jelentős beruházás a falak nélküli könyvtárat hozza el mondta Bakos Klára, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem központi könyvtárának igazgatója, aki úgy véli, a társadalom ily módon jobb rálátást nyerhet a honvédség tevékenységére, szerepére.
A projekt megvalósulásának határideje 2011. december 31-e, de a tervek szerint már jövő év közepétől elérhetőek lesznek az új szolgáltatások tudtuk meg Farkas Imre ezredestől.

Kokovai Péter