Bandrus Bogi alaposan megnőtt, amióta utoljára találkoztunk. Elmúlt hat éves, jövőre iskolába megy. Cserfessége mit sem változott: szókimondó és beszédes. Pedig az orvosok nem sok esélyt láttak arra, hogy valaha is megszólal, vagy önállóan eszik. Ehhez képest már a főzésben is segédkezik anyukájának.

Bandrus Bogi 2004 februárjában született dongalábbal, sípcsonthiánnyal, vízfejűséggel és nyitott gerinccel, amelyen egy gyerekfej nagyságú daganat volt. A kislány rengeteg műtéten esett át. Szülei mindent megtesznek azért, hogy gyermekük minél teljesebb életet élhessen. Bogi tavaly november óta a nagykamarási óvodába jár.

— A gyerekek először meglepődtek a kerekesszék láttán, de hamar elfogadták Bogit — mondta az anyuka, Bandrus Ferencné Mónika. A leányzó ezt be is bizonyította. Térült-fordult kerekesszékével, s hozta a tavalyi óvodai csoportképet, sorolta a barátait.

— Négy hónap alatt, a közösség jótékony hatására, 10 százalékot fejlődött az intelligenciája. Ezt a budapesti vizsgálaton állapították meg — tudtuk meg Mónikától. A kislányt eközben 4 éves öccse gyümölcslével kínálta. Bence és Bogi nagyon szeretik egymást. Négy héttel ezelőtt Balázskával gyarapodott a család. Bogi anyáskodik a picivel, Bence kissé még féltékeny az öcsire.

Boglárka három évet várt a járógépre. A csípő- és combkosarat, valamint lábszártartót egy csípőben és térben hajlítható fémszerkezet tartja. A pillangós járógép 400 ezer forintba került. A társadalombiztosítás fizette, de három évig nem jár újabb támogatás. A szülők attól tartanak, a kislány hamar kinövi. S akkor szükség lesz egy újra, melynek az árát nekik kell előteremteniük.

— Járógéppel és kerekes járókerettel kombinálva gyakoroljuk a lépéseket. Segítséggel a konyháig ki tud menni. Ott pihenünk egy kicsit a visszaútra — mutatták be a Bogi életében rendkívül fontos lépéseket. Miután anyukája levette a kislányról a járógépet, Boglárka az ágyon ügyesen felült, hasra fordult és lecsúszott a padlóra. Azt is megmutatta, milyen gyorsan tud kúszni.

A beszédes óvodás új kerekesszéket is kapott. A régit, melyet egy fővárosi asszony adományozott neki használtan, kinőtte. Szülei felírattak egy nagyobbat. Az elbírálás procedúráját megalázónak élte meg a család. Egy bizottság járt náluk, hogy megnézzék, képes-e a gyermek 150 métert megtenni és 2 centiméteres küszöbön áthajtani a kerekesszékkel. Bogi bebizonyította, többet is tud. Így megkapta a 750 ezer forintos széket, nyolc év kihordási időre. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy megállapítsuk, a kerekesszéket 1—2 éven belül bizonyosan kinövi. Így a szülők már azon törik a fejüket, miből vesznek nagyobbat.

Mónika nem szívesen beszél a gondjaikról. Nem szeretné, ha sajnálnák őket. Férje talált munkát, így kicsit könnyebb az életük. Sok pénz kell ahhoz, hogy hetente kétszer Békéscsabára autózzanak, ahová fejlesztésre járnak. A társadalombiztosítástól 5 Nagykamarás—Békéscsaba oda-vissza útra 3000 forintot kapnak.

A családnak fontos tervei vannak. Szeretnének egy rámpát építeni, melyen az udvarról egyedül is felkerekezhetne a kislány. Egy új fürdőszobát is építenének. A mostani 1×1,5 méter alapterületűbe nem fér be kád. Bogi fürdetése így egyre nehézkesebb. Ám mindezek egyelőre, pénz híján, csak tervek.forrás: beol.hu