Szél István elmondta, hogy megválasztása esetén lemond a polgármesteri fizetésének feléről, melynek felhasználásáról egy bizottság dönt, hogy a település mely területén lehet felhasználni, továbbá nem tart igényt a polgármesternek járó szolgálati autóra és kiköltözik a községbe.

Rostás Péter képviselőjelölt megköszönte az aktivisták munkáját és bejelentette, hogy 713 kopogtatócédulát gyűjtöttek össze, ami azt jelzi, hogy a község lakói változást akarnak. Szél István polgármesterjelölt elmondta, hogy félszáz találkozáson van túl, és köszöni azt a szeretetteljes fogadtatást, amivel minden család fogadta. Hangsúlyozta, hogy az általa összeállított program ezekből a beszélgetésekből épült fel, de természetesen szakemberekkel is tárgyalt.

Elmondta, hogy azonnal neki tud látni a munkának megválasztása esetén. Célja új munkahelyek teremtése, hogy minden lakónak létbiztonsága legyen. Szükséges kialakítani a közmunkarendszert, támogatja a helyi kis- és középvállalkozókat. A helyi munkahelyeket helyiek töltsék be.

Infrastrukturális változásra is szükség van, a vasúton túli településrészt nem szabad külterületnek tekinteni. Szél István vállalja, hogy 4 év alatt négy kilométer járdát épít és ezzel is munkahelyet teremt. Az utak és a belvízelvezetés, valamint a csatornázás kérdése nem tűr halasztást. Önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítése és helyi komposztáló telep létrehozása is a tervei között szerepel.

A jelölt önkormányzati tulajdonú földeken a település által üzemeltetett gazdaságot kíván létrehozni. A helyi gazdákat azzal lehetne legjobban támogatni, hogy a kutasiak tőlük vásárolnának. A helyi hungarikumnak minősülő élelmiszerek előállítása és azok `Piroska` márkanévvel való levédetése.

Az egészség területén is változásokat kell eszközölni, állandó orvosi ügyelet szükséges, a jelölt be akarja indítani az Egészséges Székkutasért Programot, és nagyon fontosnak tartja, hogy a segélyezés csak rászorultsági alapon működjön.

Az oktatásba be kívánja illeszteni a mindennapos testnevelést, magasabb szintű számítástechnika oktatást és egyéni pályaválasztási tanácsadást, ezzel is segítve a diákokat a sikeres továbbtanulásban. Megválasztása esetén Szél István egy éven belül egy korszerű modern játszótér építését vállalta.

A közbiztonság javítása érdekében a Fidesz- KDNP jelöltje újjáélesztené a polgárőri szolgálatot, létrehozná a mezőőri szolgálatot, és szorosabb együttműködést tervez a vásárhelyi rendőrkapitánysággal.

Szél István a hagyományokat és értékeket megőrizve akarja fejleszteni a kultúrát. A településen fesztiválokat és falunapot szervezne, ezzel is az emberek közti kapcsolatot erősítené és az idelátogatókat Székkutasra vonzaná.

Végül Szél István egy ügyfélbarát önkormányzatot kíván létrehozni, amely racionálisan, átgondoltan működik. A képviselő-testület munkájáról állandóan hírt adó magazinműsor indítása is a tervek között szerepel.
A program előtt a lakókkal találkozott Szél István, ahol a vezetéknevének elhallgatását kérte Rozália, aki elmondta, hogy nagyon örülne neki, ha vége lenne a településen a sógor-komaságnak, és az információ mindenkihez eljutna. Hozzátette, hogy ő már nyugdíjas, de szívesen dolgozna akár még a szakmájában. A polgármesterjelöltet arra kérte, hogy teremtsen lehetőséget, hogy aki dolgozni akar, az tudjon is.

Nagy Mátyás Szél István figyelmét a külső mezőgazdasági utak rossz állapotára hívta fel. A polgármesterjelölt elmondta, hogy látta a düllők állapotát és tudja, hogy a vízelvezetés és árkok takarítása is sürgető.