A bűncselekmény előzménye az volt, hogy egy kecskeméti férfi 2007-ben azzal keresett meg egy soproni cégvezetőt, hogy meg akarja vásárolni a gazdasági társaságát. Ennek részeként a következő évben a cég átadásával kapcsolatos dokumentumokat a cégbírósághoz benyújtották. Majd újabb egy év elteltével, 2009 nyarán kerültek csak bejegyzésre a céggel kapcsolatos változások, mivel a cégbíróság több hiánypótlást is kért.

Eközben még 2009 előtt a kecskeméti férfi arra kérte tárgyalópartnerét, a soproni cégvezetőt, hogy 9 gépjárművet lízingeljenek. Ezeket azután átvette, csakhogy a lízingrészleteket nem fizette. Sőt állítja a rendőrség gépjármű-használati szerződéssel, magánszemélyek részére továbbadta az autókat.

Mivel a lízingdíjak továbbra sem érkeztek meg, ezért az ország több rendőrségén feljelentést tettek a cég ellen, majd a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság házkutatást tartott a kecskeméti férfinél. Az ekkor lefoglalt iratokból kiderült, hogy a gyanúsított nem csak cégeket csapott be. Több esetben kért meg magánszemélyeket arra, hogy személygépkocsit lízingeljenek, majd ezeket azonnal `kiközvetítette` harmadik személynek. A lízingdíjakat ezekben ez esetekben sem fizette senki. A lízingelésre felkért emberek részére a kecskeméti gyanúsított hamisított munkáltatói igazolásokat is biztosított állítja a rendőrség.

Az ügyben hat gyanúsított szerepel mondta Nyíkos Tamás, a megyei főkapitányság szóvivője. Döntően jelentős értékre elkövetett csalás, sikkasztás, magán- és közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatjuk ellenük a nyomozást. Az összes kárérték 60 millió forint, amelyből lefoglalással mindössze 7.2 millió térült meg.Forrás:baon