A májról elsősorban az alkoholizmus kapcsán esik szó, mint a méreganyagok kiválasztásának felelőséről, pedig feladatait tekintve jóval összetettebb szerv. A méregtelenítés mellett a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcsere ellátásában van fontos szerepe, továbbá itt, a májban termelődnek a vérfehérjék, illetve itt történik az epekiválasztás.

A májat megtámadó rákos megbetegedések ritkán jelentenek primer daganatot, elsősorban áttétként tűnnek fel.

Amikor a betegség mégis ebben a szervben alakul ki, nehezen észrevehető, gyors lefolyású daganatos jelenségről beszélhetünk. A rák nem csupán gyorsan növekszik, de könnyen átterjed a környező szervekbe, a májközeli vénákba.

Kockázati tényezők

A májdaganat kialakulása kapcsán alapvetően három fontos kockázati tényező körvonalazható.

* Májcirózis. Magyarországon a májrákos esetek mintegy kétharmadában a májzsugorból alakul ki a daganatos megbetegedés. A májcirózis mint az köztudott statisztikailag legfőbb kiváltó oka a krónikus alkoholizmus. Az alkoholfüggők mintegy 15-20 százaléka érintett a májzsugor kialakulásában, bár természetesen ennek a rendellenességnek több formája és különböző súlyosságú esete létezik. Az azonban elmondható, hogy a májcirózis megjelenésével a májdaganat kialakulásának is jelentősen megnő a kockázata, minden tizedik májcirózisban szenvedő beteg szervében megindul a kóros sejtszaporodás.
* Hepatitisz A és B. A hepatitisz vírusfertőzés ugyancsak növeli a májrák kialakulásának esélyét, nem is kis mértékben. A vírusfertőzéssel sújtottak esetében a májrák kialakulása 200-szor (!) valószínűbb, mint egy egészséges embernél. Egy nemrég közzétett kutatási eredmény szerint ugyanakkor a hepatitisz B-vel fertőzött férfiaknak nagyobb az esélyük a májrák kialakulására, mint a nőknek.
* A vegyiparban és mezőgazdaságban dolgozók körében szintén nagyobb a rák kialakulásának valószínűsége a vegyvédelmi és munkavédelmi előírások be nem tartása esetén. A permetszerek, a PVC-gyártás melléktermékei bizonyítottan rákkeltő hatásúak.

Bár a hormonkezelés is a kockázati tényezők közé sorolható, a betegség kialakulásának olyan ritka oka, hogy még százalékban sem mérhető.

Az első jelek

`Azt hiszem, fáj a májam` mondja A feljegyzések az egérlyukból hipochonder kishivatalnoka. Dosztojevszkij nyilván tudta, hogy a máj nem fájhat, hőse csak képzelte az érzést. Bizony, a májdaganat korai észlelését jelentősen megnehezíti, hogy jellegzetes fájdalom, nyilvánvaló elváltozás nem utal a kezdeti stádiumra, de a későbbiekben sem beszélhetünk kizárólag a májrákra utaló jelekről. Az alábbi tünetek észlelése esetén érdemes tehát haladéktalanul orvoshoz fordulni.

* Hasűri fájdalom, jellemzően a has jobb felső részében.
* Hányás, hányinger, az étvágy elvesztése, megmagyarázhatatlan fogyás (több daganattípusnak is jellemző tünetei).
* Elváltozások a bőrön: pirosas foltok a mellkason, ezt esetleg a bőr elvékonyodása kíséri.

Kezelések

A májrákos esetek száma sajnos világszerte nő, Magyarországon sem elhanyagolható betegség szoros összefüggésben az alkoholizmussal. Hazánkban évente majdnem 2000 ember hal meg primer májdaganat következtében, elsősorban az ötven fölötti korosztályokból.

A diagnózist követően sebészi beavatkozásra lehet számítani, bár erre csupán az esetek kis százalékában van lehetőség. Az elsődleges daganatot ugyanis jellemzően csak későbbi stádiumban fedezik fel, amikor már a máj mindkét lebenyében felütötte a fejét a betegség, illetve a rákos burjánzás már a vérerekbe is betör.

Ilyen esetekben a daganatos májrészt tápláló erek elkötésével lehet próbálkozni, illetve daganatot roncsoló anyagot fecskendeznek az érintett területre. A kezeléshez természetesen sugár- és kemoterápia is tartozik.

Forrás: Ötvenentúl