A sajtótájékoztatón Galambos Imre, a szarvasi önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke ismertette annak a rehabilitációs programnak a legfontosabb pontjait, melyet a szarvasi önkormányzat a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal együttműködve, egy pályázat segítségével kíván megvalósítani.

A rehabilitációra azért van szükség, mert a holtág több ponton nagyon feliszaposodott. A HAKI-holtágon például — a kacsatartás miatt —, az átlagos szintnél egy méterrel magasabb az iszapréteg. Hasonló gondok vannak a Malomzugi csatorna becsatlakozásánál, a Dögös-Kákafoki főcsatornánál és Békésszentandráson, a holtág legvégén is.

A már kidolgozott, jelenleg engedélyezés alatt álló rehabilitációs terv nyolc projektből áll. Ezek közé tartozik a Hármas-Körösön lévő uszadékterelő átépítése, modernebb merülőfal kialakítása, a szarvasi tápcsatornák kotrása, a Petőfi utcai mederstabilizáció, a szarvas-békésszentandrási holtág kotrása, az Anna-ligeti vizkormányzó műtárgy átépítése, a békésszentandrási torkolati zsilip átépítése, a Horgai áteresz (Siratói-holtág) átépítése, valamint (szintén a Siratói-holtágnál) a hullámtéri csatorna kotrása.

Hetényi István, az önkormányzat idegenforgalmi bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az iszapkotrás segítségével elkerülhetővé válna a nyári időszakban a holtág vizének túlzott felmelegedése. A magas iszapszint miatt ugyanis akár 3-4 fokkal is magasabb lehet a víz hőmérséklete. Mint mondta, az elmúlt két évtized során is végeztek kisebb rehabilitációs programokat, kotrásokat. A cél a tisztább víz, ami vonzóbbá teheti a holtágat a horgászok, fürdőzők, kajakosok számára.

Kiszely Mihály alpolgármester ismertette azt a levelet, amelyet Bak Sándor, a Körkövizig igazgatója a békalencse hasznosításának lehetséges módjaival kapcsolatban írt az önkormányzatnak. Ebben a hasznosítás négy irányát jelölte meg: bioetanol- vagy biogáz előállítása, takarmányozás és komposztálás.

A pályázat elbírálása, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, majd azt követően a munkálatok elvégzése több évet vesz igénybe. Optimális esetben is mintegy négy év eltelik, mire a tervek valóra válnak.Forrás:beol