Mátrai Gábor elmondta, hogy az NMHH készíti elő a folyamatot, illetve javaslatot tesz, hogy pályázaton vagy aukción értékesítsék-e ezeket a frekvenciákat. A döntés Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezében van. Az idén a frekvenciák eladásából 20 milliárd forint bevételt tervezett be a korábbi kormány a költségvetésbe.

A frekvenciák közül először valószínűleg a 450 megahertzest hirdetik meg. Bár korábban már volt egy sikertelen pályáztatás, ma újra érdeklődés mutatkozik a frekvencia után. A frekvencia mobil internetes szolgáltatásra is kiválóan alkalmas, igaz, jellemzően az egyszerre csak kis adatmennyiségű, de folyamatos nagy volumenű adatátvitelt igénylő alkalmazások terén terjedt el, például, a biztonsági távfelügyelet, a távoli mérőóra leolvasás és a diszpécser központok kezelése terén.

A 450 megahertz nagy előnye, hogy itt az adatátvitelhez kevesebb adótorony kiépítésére van szükség, mint a magasabb frekvenciánál, így a beruházás és a működtetés is olcsóbb. Mátrai Gábor részben ezért elképzelhetőnek tarja azt is, hogy új szereplő vásárolja meg a 450-es koncessziót.
Forrás:MR