Az ünnepség előtt a diákok a gimnázium udvarán sorakoztak, majd tanáraik felvezetésével, meghatározott sorrendben átvonultak az évnyitó helyszínéül szolgáló Református Ótemplomba. A nyitóbeszédet Bán Csaba lelki pásztor mondta, aki külön köszöntötte a tanévnyitón megjelent dr. Kószó Péter alpolgármestert. A lelki pásztor Isten áldását kérte, hogy legyenek tanárok, kik tisztességre és bölcsességre nevelnek, és hogy legyenek diákok, kik a tanidőt eszességre és nem esztelenségre fordítják. Majd kérte az Istent, hogy óvja a fiatalokat az őket fenyegető veszélyektől.

Ezt követően Bán Csaba köszöntötte az újakat: az ötödikes, kilencedikes diákokat és az iskola új oktatóit egyaránt. Elmondta, hogy elődei a hagyomány, bölcsesség és a múlt példáival mutatták be az iskolát. Bán Csaba táblás iskolaként mutatta be a Bethlent, melyben megannyi tábla, mind-mind gondolatokkal, intelmekkel vezérlik az épületben járót és az élet útjára lépőt. Megemlítette, hogy a végzősök számára már egyre közelebb a karzat vége, és ezzel számukra egyre közelebb az élet és a felszólalás feladata is.

A lelki pásztor beszédét megszakítva orgonaszó melletti közös éneklésre kérte a megjelenteket. Majd Szőnyi Benjámin szavait idézve elmondta, hogy `nincs főbb és nagyobb oskola, mint az Isten teremtésének világa, mely leginkább arra való, hogy mindenki tanuljon ebben a világban`. Ezek után felkérte Mórocz László és Molnár Tünde igazgatóhelyetteseket az iskolai tanévnyitó levezetésére.