A régió területén az elmúlt egy hónap alatt elvégzett több mint félezer ellenőrzés 21%-a zárult megállapítással, azaz minden ötödik esetben tapasztaltak szabálytalanságot a revizorok. Ez az arány az előző évi adatokhoz viszonyítva javuló tendenciát mutat az adózói magatartásban, mely különösen a nyugtaadási kötelezettség teljesítésében nyilvánul meg.

Míg tavaly a nyári ellenőrzések Bács-Kiskun megyében 32%-os, Békés megyében 29%-os, Csongrád megyében pedig 23%-os (régiós szinten 28%-os) megállapítási arányt eredményeztek, addig ez a szám az idén Bács-Kiskun megyében 21%-ra, Békés megyében 23%-ra, Csongrád megyében pedig 20%-ra csökkent.

Az adóhatóság a gyakran társhatóságokkal együttműködve végzett ellenőrzései során nemcsak azt tapasztalta, hogy az adózók kevesebb hibát vétettek, hanem azt is, hogy a hiányosságok összetétele is változott. A legsúlyosabb szabálytalanságok (mint például a nyugtaadási kötelezettség teljesítésének elmulasztása, illetve a feketefoglalkoztatás) aránya jelentősen csökkent. Az adózók a folyamatos adóhatósági jelenlétnek is köszönhetően egyre inkább felismerik a jogkövető magatartás előnyeit.forrás: szegedma.hu