A vezető elmondta, hogy az ovi suli program lényege, hogy átmenetet biztosít az óvoda és az iskola között. Hódmezővásárhelyen az ovi sulit két-két és féléve dolgozta ki, akkor még külön intézményként működő Klauzál Gábor Általános Iskola és az Exner Leo Óvoda pedagógusai. A gyermekek képzése iskolai környezetben, csoportszobában, de óvodai foglakozások keretében történik. Az első évben készségfejlesztésen vesznek részt, felkészülnek az olvasás és írás elsajátítására. A három év alatt ugyanabba a környezetbe járnak, és a vezető személye sem változik. Így a kisdiákok magabiztosabbak, felszabadultabbak és sikeresebbek lesznek. A beilleszkedés nem okoz problémát, mert az iskolai tanulmányukat már egy ismert környezetben, épületben, társaságban kezdhetik meg.

Molnárné Dobsa Magdolna tájékoztatott, hogy az ovi-sulit tavaly indították el, akkor 18 kisóvodás kezdte meg a `tanulást`. A gyerekek nagy örömmel jártak a suliba, valamint a szülők és a programban részvető pedagógusok véleménye pozitív. A sikert az is jelzi, hogy idén 26 kisdiák kezdi az ovi-sulit. A program az Országos Óvodai Nevelés alapján jött létre. A kicsik napi, heti rendje óvodai renddel egyezik meg, csak annyiban különbözik, hogy az iskola csendesebb részében van kialakítva számukra egy csoportszoba, öltöző rész és mosdó. A nyugalmat még az is biztosítja, hogy a Nádor utcai telephelyre csak alsó tagozatos diákok járnak, így korosztályban hasonló gyerekek vannak együtt. A teremben az óvodai követelményeknek megfelelően megtalálható a meseszőnyeg és a játszósarok is.

A gyermekek 3 éves kortól 14 éves korig egységes pedagógiai elv szerint tanulnak és fejlődnek. A Ficánka csoportot Pető Jánosné és Kozma Karolina vezeti, mindkettőjüknek óvoda pedagógusi és tanítói végzettsége is van. Pető Jánosné elmondta, hogy társával kéthetes váltásban dolgoznak, ami azt jelenti, hogy aki a délelőttös az állítja össze a délelőtti foglalkozások anyagát. Az elmúlt két hétben a két vezető egyeztette az év programját. A kisdiákok az Exner Leo telephelyéről jöttek, azaz az összevont intézmény körzetéből.
Láda Eszter