Az, hogy a halasi csipke a Szellemi Kulturális Örökségünk részévé vált, felhívja a kiskunhalasiak, illetve a Csongrád megyeiek figyelmét is erre a kulturális értékünkre mondta el portálunknak Kiliti Zsuzsanna, a halasi Csipkeház igazgatónője.
1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatta be Dékáni Árpád a halasi csipkék első darabjait. Ezeket a korabeli katalógus leírása így jellemzi: halasi magyar csipkék, cérna és selyemből. Rózsás, szarvasos, bimbós, címeres, leveles, szőlős, virágos, lukacsos, hattyús, tubarózsás stb. mintával. A katalógus közli a csipkeműhely első céghirdető kártyáját is, mely “A szegény lányok által készített magyar mintájú halasi csipkéket a művészi szépért érdeklődő közönségnek pártfogásába ajánlja…` olvasható a halasicsipke.hu -n.

Jóllehet az első halasi csipke terveit Dékáni Árpád készítette, az első csipkék a halasi születésű Markovits Mária keze alatt születtek meg.
A halasi csipke különlegessége a motívumok erőteljes körvonala. A kontúrfonalat eleinte cérnából hurkolták, később már ehhez kész fonalat használtak. A kontúrozott motívumok belsejét szövőöltéssel, köznapi néven “stoppolással` töltik ki.

A Somogyi-könyvtár kiállítása szeptember 14-ig látható.forrás: szegedma.hu