A környékbeli vállalkozóknak is sokba került az egyes villamosvonal felújítása. 2009. augusztus végén lezárták a Kossuth Lajos sugárutat. A kereskedők szerint minden előzetes egyeztetés, felkészítés nélkül túrták fel a Kossut Lajos sugárutat, számos tulajdonost derült égből villámcsapásként ért, hogy üzlete akár hosszú hónapokig megközelíthetetlenné vált. `A munkások szeptemberre felszedték a síneket, majd levonultak és december végéig nem történt semmi a sugárút és a környező utcák üresen tátongtak, az üzletek lassan haldokolni kezdtek , senki nem értette, hogy miért nem használják ki az enyhe téli időt. A tervezett négy hónapos munkafolyamat a többszörösére dagadt, s végül majdnem tíz hónapot dolgoztak az 1-es szakaszán többször hónapokig csak állt a munka, feltúrták és lezárták a sugárutat és a környező utcákat` nyilatkozta az egyik sugárút melletti élelmiszerbolt tulajdonosa. Eleinte a hibás közműtérképekkel és a rossz időjárással magyarázták a csúszások okát, de utóbb kiderült, hogy bizony a kivitelező konzorcium egyik fővállalkozójának, a Szeviép Zrt.-nek a csődöt megelőző helyzete is komoly nehézségeket jelentett a munka szervezésében és elvégzésében.
100 milliós veszteségek

Több kis- és középvállalkozás zárta be kapuit az elnyúlt útlezárások miatt. Az üzleteknek átlagban 60-80 százalékos volt a forgalomkiesésük. Az egyik komolyan érintett cég egy építőipari vállalkozás, melynek több százmilliós veszteséget okozott, hogy a telephelyét 2009 augusztusától 2010 közepéig meg sem lehetett közelíteni, így be is kellet zárniuk; a veszteségük azóta már megduplázódott.
Az önkormányzat egy alapból kártalanítja a vállalkozókat, de a pályázaton elnyerhető összeg nincs arányban a vállalkozások bevételkiesésével állítják a kereskedők. A Vasas Szent Péter Gyógyszertár vezetője is azt nyilatkozta, hogy a maximálisan megítélhető 5-6 millió forintnál a valós káruk a többszöröse. Ráadásul a pályázaton csak az indulhat, akinek nincs köztartozása ezt egy bajban lévő cégnél elég nehéz elkerülni , a kártalanítás pedig a bérleti díj mértékét, a bérelt helység területét veszi alapul, amely meg sem közelíti a forgalom kiesés valódi mértékét.
Megkérdeztük egy ismert szegedi könyvvizsgálócég vezetőjét, aki neve elhallgatása mellett azt nyilatkozta portálunknak, hogy aki ért a vállalkozások gazdálkodásához, az képes átlátni, hogy a bérleti díj egy jövedelmezően gazdálkodó cég számára csupán a pillanatnyilag nem kihasznált területeinek költségfedezeteire szolgál minimális haszonnal , mert egy ingatlan általában is amortizálódik. `Amennyiben az ingatlanban folyik a hasznot termelő gazdálkodás, `lüktet benne az élet`, az ingatlan bérleti díjhoz képest többszörösét hozza jövedelemként a képződött árbevételen keresztül a vállalkozó számára` mondta a könyvvizsgáló.

A kötbér a ködbe vész?

Az érintett vállalkozók a polgármesterben bízva az önkormányzathoz fordultak, még petíciót is megfogalmaztak, amit 24 cég aláírt, és az egyik közgyűlésen Kalmár Ferenc, akkori KDNP-s önkormányzati képviselő egy közgyűlésen át is adott, de semmiféle választ nem kaptak. Kihelyezett lakossági fórumot is tartottak az ügyben, de a város és a beruházást végző vezető szakemberek közül senki nem jelent meg. Ez az érdektelenség önmagában is érthetetlen vélik az érintett vállalkozók.
A körzet parlamenti képviselője, Kalmár Ferenc azt nyilatkozta az ügyben, hogy lehetne miből kártalanítani a vállalkozókat, hiszen a késések miatt a város 700 millió kötbért igényel a kivitelezőtől, de ezt egy kissé megnehezítheti, hogy a pénzt csak hosszú bírósági perek után tudja majd behajtani a város, ha egyáltalán be tudja valaha hajtani, hiszen a fővállalkozó Szeviép Zrt. fizetésképtelen, felszámolás alatt van.
A károsultak közül a fent említett gyógyszertár és egy építőipari cég végül jogi képviselő útján próbálta a kapcsolatot felvenni a várossal, részletesen leírva a nehézségeiket, dokumentumokkal igazolva forgalomkiesésük mértékét, de választ erre sem kaptak. Pölös Ferencné, a Modul-Bau Kft. képviselője ismételt telefonos érdeklődése után legutóbb a Szeged Pólus Kft.-hez irányították, ahol azt a felvilágosítást kapta, hogy most keresnek ügyvédet, és azután tudnak foglalkozni az üggyel. Ezek után a két vállalkozó úgy döntött, mivel minden kísérlet az ügy tárgyalásos alapon való rendezésére kudarcba fulladt, így kénytelenek kártérítési pert indítani a város ellen, az igény érvényesítése érdekében a felek valamennyi jogi lépést megtették, a kerestet a múlt héten beadták.

Az ügyben az egyes villamos vonalának a felújítási munkálatait menedzselő városi céget, a Szeged Pólus Kft. nem nyilatkozott.
Forrás: szegedma