Az MTI azért kereste meg a Miniszterelnökséget, mert az államtitkára által vezetett tényfeltáró bizottság munkája Orbán Viktor megbízása alapján augusztusig tartott. Orbán Viktor a választások előtt, márciusban adta a megbízatást a Fidesz alelnökének, hogy a gazdasági tényfeltárással rögzítse a költségvetési, gazdasági helyzetet.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormányfő társaságában Varga Mihály az elmúlt hetekben valamennyi minisztériumot végiglátogatta. A kedden befejeződött tárcalátogatás-sorozat keretében – fűzte hozzá – számos olyan gyanús ügy került elő, amelyeknek komoly költségvetési kihatásuk is van. Az újabb “csontvázak” vizsgálata, elemzése még tart – közölte a szóvivő, hozzátéve: amint ez a munka véget ér, a tényfeltáró bizottság részletes jelentését Varga Mihály átadja a miniszterelnöknek, majd a nyilvánosságot is tájékoztatja.

A miniszterelnök-jelölt május elején azt is közölte: az, hogy pontosan melyik adót és mennyivel csökkentenék majd, attól függ, hogy a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottságnak mi lesz a jelentésében. Varga Mihály május közepén a bizottság munkájával kapcsolatban kijelentette, hogy két “csontvázat” biztosan rögzítenek majd: az egyik az államháztartással, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével kapcsolatos. Aláhúzta: az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél.

“Ezek azok a csontvázak, amelyek arra utalnak, hogy a következő kormánynak egy vészhelyzetben lévő államháztartással kell majd foglalkoznia”, döntéseivel pedig ezt a vészhelyzetet kell elhárítania – emelte ki.

A bizottság részjelentésének ismertetése előtt Varga Mihály június elején, már mint a Miniszterelnökség államtitkára találkozott 29 közgazdásszal. A munkaértekezlet előtt leszögezte: súlyos megállapításokat tartalmaz a bizottság részjelentése és nyilvánvaló, hogy a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat.

Az államtitkár június 5-én ismertette a bizottság részjelentését, ahol egyebek között leszögezte: konszolidált a magyar gazdaság helyzete, és a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt, de a 2010-es költségvetés több adata nagyságrenddel eltér a valóságtól, ezért azonnali intézkedésekre van szükség. A kormány ezt követően – és az után, hogy Kósa Lajos államcsőd-veszéllyel kapcsolatos közlése elhangzott – rendkívüli ülésen dolgozta ki azt a 29 pontos akciótervet, amelyet aztán Orbán Viktor miniszterelnök június 8-án ismertetett a parlamentben.forrás: MTI