Volt esővíz, belvíz, árvíz, és egyre reménytelenebbnek tűnt, hogy augusztus 31.-én tanévet nyithatunk iskolaátadással, és most itt vagyunk fogalmazott Kakas Béla polgármester, a Pallavicini Iskola évnyitóval egybekötött átadó ünnepségén. Beszélt arról, hogy az elképzelés 2007-es megszületésétől mekkora ívet írt le az iskola a megvalósulásig. Az 595 millió forintos beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg. Az önkormányzat az önerő felét megnyerte önerő pályázaton, így azon kellett elgondolkodni, hogy azt az összeget megspórolja az önkormányzat, vagy inkább kiegészíti és új berendezést vásárol az utóbbi mellett döntöttek.

Dux László, a Szegedi Tudományegyetem Biokémiai Intézet professzora, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az átadáson úgy fogalmazott: ezt az európai színvonalú, oktatásra készült épületet az unió bármely sarkában tennék le, mindenütt köszönettel vennék. Az iskola pedagógusai felé megjegyezte: az ő feladatuk, hogy jól képzett, a társadalom számára hasznos emberré váljanak az iskola diákjai. Ehhez az oktatási tárca annyiban tud hozzájárulni, hogy a készülő új Nemzeti Alaptantervben megszűntetik a pedagógusokra háruló felesleges adminisztrációkat, hogy valóban a munkájukra tudjanak összpontosítani.

Nógrádi Erika, a SZKTTKI Pallavicini Sándor Iskola intézményvezetője elmondta: mindenben a mai kornak megfelelő az új épületszárny, az elszívóval szerelt fizika szaktanterem, a kerámiaégetéshez szükséges kemencével a rajz szaktanteremben minden eddiginél jobb körülmények vannak.